Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, Himalaya mantarlarından (kordiseps mantarı) elde edilen bir kordisepin maddesini modifiye ederek, çok güçlü anti-kanser etkileri olan bir kemoterapi ilacı geliştirdi. Kimyasal olarak geliştirilen bu bileşik, kanserli hücrelere 40 kata kadar daha etkili bir şekilde nüfuz edebiliyor.
Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim
Nucana biyofarmasötik şirketi ve Oxford Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen çalışmada kordisepin(cordycepin) adlı bileşikten başlandı. Bu ilaç yüzyıllardır Çin tıbbında enflamatuvar hastalıkların ve kanserin tedavisinde kullanılsa da tümörlerin üstesinden gelmede sınırlı yeteneğe sahipti.
Çünkü kordisepin kan akışına girdiğinde hızlı bir şekilde ADA enzimine yıkılıyor. Kalan madde ise kanser hücrelerine bir nükleosit taşıyıcıyla taşınmak zorunda ve sonra 3’-dATP adı verilen bir anti-kanser metabolitine dönüşüyor. İşte tümöre ulaşmak için birçok engelden geçen kordisepinden sonunda eseri bir miktar kalıyor.
Nucana, Cordycepin’in anti-kanser potansiyelini öne çıkarmak için ProTide adı verilen bir teknolojiyle donatarak, engeller karşısında maddeyi güçlendirmeyi amaçladı. Bu madde nükleosit analoglara kestirme yollar açıyor. Bileşiğe küçük kimyasal gruplar tutturarak, kan akışına karşı daha dayanıklı halen getirerek, nükleosit taşıyıcılar olmadan kanser hücrelerine girmesini sağlıyor. Sonuç olarak, büyük oranlarda anti-kanser metabolitleri üretilerek, kanser hücrelerinin içinde aktive oluyor. Kordisepinin geliştirilmiş versiyonuna NUC-7738 adı verildi ve in vitro çalışmalarda ebeveyn bileşiğin engelleri aşmasına yardımcı olduğu gösterildi. Halen devam eden Faz I klinik deneylerinde tümörler üzerindeki etkileri gösterildi ve daha sonra insanlarda etkinliğini araştırmak için kullanıldı. Böylece önceki bulgular doğrulandı.
Araştırmacılar NUC-7738’in doğal kordisepinin potansiyelini 40 kata kadar arttırdığını ve sınırlı toksik yan etkisi olduğunu belirtiyor. Bilim insanları şimdi ilerlemiş tümöre hastalarla 1.Faz klinik denemelere devam ediyor ve 2.Faz ‘da bu klinik potansiyeli ilaveten değerlendirmek istiyor.
Araştırma Clinical Cancer Research dergisinde yayınlandı.
Kaynak: University of Oxford
https://www.gercekbilim.com/himalaya-mantarindan-yapilan-kanser-ilacinin-etkisi-40-kat-arttirildi/ .