W- Hipertansiyon ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz ile söyleşi;
Hipertansiyonla Mücadele Derneği kaç yılında kuruldu ve faaliyet alanları nelerdir?
Tengiz- Dünya Hipertansiyon Ligi ve Uluslararası Hipertansiyon Cemiyetinin bir üyesi olan derneğimiz 1988 yılında İzmir’de kurulmuştur. Tüm dünya sağlık teşkilatları hipertansiyon ile etkili mücadelenin ancak bilinçlendirilmiş bir toplum zemininde mümkün olabileceğini kabul etmektedir. Ege bölgesi başta olmak üzere tüm ülkede faaliyet göstermektedir. Her yıl Nisan veya Mayıs ayında ulusal bazda kongre düzenlemeye, hipertansiyon ile ilgili hekimleri bir araya getirerek onların bilimsel gelişimlerine katkı sağlamaya devam etmekteyiz. 2013 yılında ülkemizde ilk olarak Dünya Hipertansiyon Kongresi’ne ev sahipliği yapmıştık.
Her yıl belediyeler gibi yerel idari kurumlarla halka yönelik bilinçlendirme toplantıları da düzenlemekteyiz. Bunların dışında zaman zaman toplumsal taramalar yaparak bölgemizdeki hipertansiyon prevalansını, kan basıncı kontrol altında olma oranları gibi demografik verileri araştırıyoruz. Birinci basamak düzeyinde hipertansiyon yönetimine katkıda bulunmak amacıyla aile hekimleri arasında anketsel çalışmalar da yaptık. Bir diğer projemizde kreş yaşındaki çocukları eğiterek, aile merkezli eğitim modülü üzerinden ebeveynlerin yaşam şeklini ne kadar değiştirebileceğimizi araştırdık. Tüm bu araştırmalarımızı ve sonuçlarını web sitemizden paylaşıyoruz.
Bu faaliyetlerin tek bir amacı vardı o da ‘hipertansiyon ile daha iyi mücadele edebilmek ve bu uğurda yeni yollar aramak’.
Gelecek vizyonumuz toplumun sağlık kalitesini daha iyi seviyelere ulaştırabilmek. Bu yüzden bilinçlendirme faaliyetlerimiz hem hekim hem de toplum düzeyinde artarak devam edecektir.
W-17.Ulusal Hipertansiyon ve Kardiyovasküler Hastalıklar Kongresi hangi tarihlerde gerçekleşecektir?
Tengiz-Bu yıl ki kongremizi 19-21 Nisan 2019 tarihleri arasından Bodrum La Blanche Island’da gerçekleştireceğiz.
W- Bu kongrede hedef kitlenizi belirtir misiniz?
Tengiz- Bu yıl ki kongremizde girişimsel kardiyoloji de dahil olmak üzere aritmi, kalp yetmezliği, koroner arter hastalıkları ve nefrolojiyi de içeren çok geniş bir eğitim programı geliştirdik.
Vaka oturumlarına özelikle ağırlık verdik, üye ve katılımcıların vakalar üzerinden interaktif bir oturum yapmalarına olanak sağladık. Antitrombositer, YOAK gibi yeni piyasaya sürülen ilaçların avantaj ve dezavantajlarını açıklıkla ve tarafsız gözler ile paylaşacağız. Geçen sene düzenlediğimiz ve büyük ilgi çeken Medi Çocuk oturumunu bu yıl da programa aldık; sağlık çalışanlarının çocukları tarafından hazırlanan bu oturumda onların dili ile geleceğin sağlık politikasını şekillendirmeye çalışacağız. Hipertansiyon ve Kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörleri ile ilgili tüm branş hekimlerini ve aile hekimlerini kongremize davet etmekten onur duyarız.
W- WinAlly olarak Tıp Bayramınızı kalpten kutlarız.
Tengiz- Aynı kalbi duygularla sizin ve değerli meslektaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kalpten kutlarım.