Birleşik Devletleri’nde yapılan çok merkezli bir gözlemsel çalışma, HIV’li (HIV D+) ölen donörlerden HIV’li (HIV R+) alıcılara yapılan böbrek nakillerinin güvenli olduğunu ve HIV’siz (HIV D-) donörlerden yapılan nakillerle karşılaştırılabilir sonuçlar verdiğini buldu.
Gözlemlenen klinik sonuçlar daha küçük pilot çalışmalarla tutarlıydı, ancak Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen bu klinik çalışma, istatistiksel olarak daha düşük olmayan bir yaklaşımı gösteren ilk çalışma oldu.
Böbrek nakilleri, HIV ve son evre böbrek hastalığı olan kişilere bir sağkalım avantajı sunar, ancak organ eksikliği erişimi sınırlar. Ek olarak, HIV’li kişiler organ bekleme listesindeyken daha yüksek bir ölüm riskiyle karşı karşıyadır ve HIV’siz kişilere göre nakillere daha az erişimleri vardır.
Bu eşitsizlikleri gidermeye yardımcı olmak için, HIV Organ Politikası Eşitlik Yasası (HOPE) 2015 yılında yürürlüğe kondu ve HIV’li donörler ve alıcılar arasındaki nakilleri yasallaştırdı. Şu anda, HOPE Yasası bu uygulamayı sonuçları dikkatlice değerlendirmek için araştırma ortamlarıyla sınırlandırıyor.
Bunlara nakil sonrası sağ kalım, nakil sonrası böbrek fonksiyonu ve böbrek reddi dahildir. Araştırma çalışmaları ayrıca bu uygulamanın benzersiz potansiyel risklerini de değerlendirir.
Safety of Kidney Transplantation from Donors with HIV
Mevcut çalışmaya, 26 merkezde böbrek nakli yapılan HIV ve son evre böbrek hastalığı olan 198 yetişkin kaydedildi ve HIV’li donörleri olan 99 çalışma katılımcısının sonuçları HIV’siz donörleri olan 99 katılımcıyla karşılaştırıldı. Transplantasyonlar Nisan 2018 ile Eylül 2021 arasında tamamlandı ve alıcılar daha sonra yaklaşık üç yıl boyunca izlendi.
Genel sağ kalım, greft sağ kalımı ve red oranlarının sonuçları her iki grupta da benzerdi. Transplantasyondan bir yıl sonra, sağ kalım oranları HIV pozitif donör/alıcı (HIV D+/R+) için yüzde 94 ve HIV negatif donör/HIV pozitif alıcı (HIV D-/R+) için yüzde 95 idi. Üç yıl sonra, sağ kalım oranları HIV D+/R+ için %85 ve HIV D-/R+ için yüzde 87 idi.
Greft sağ kalımı için, bir yıllık oranlar HIV D+/R+ grubunda yüzde 93 ve HIV D-/R+ grubunda %90 idi. Üç yıl sonra, greft sağkalım oranları HIV D+/R+ için yüzde 84’e ve HIV D-/R+ için v80’e düştü.
Reddetme açısından, bir yıl sonra HIV D+/R+ için yüzde 13 ve HIV D-/R+ için yüzde 21 olan insidans, üç yıl sonra aynı kaldı: HIV D+/R+ için yüzde 13 ve HIV D-/R+ için yüzde 21.
Güvenlik ve Benzersiz Gözlemler
Her iki grupta da ciddi yan etki, cerrahi bölge enfeksiyonu, cerrahi ve vasküler komplikasyon ve kanser açısından karşılaştırılabilir oranlar vardı. Bir alıcı, potansiyel olarak donöründen ikinci bir farklı HIV türü edindi, ancak bunun önemli bir klinik etkisi olmadı.
Genel olarak, bulgular, donörler ve HIV’li alıcılar arasındaki böbrek naklinin güvenli olduğunu ve HIV’siz donörlerden yapılan nakilden daha düşük olmadığını göstermektedir.