Araştırmacılar, canlı, bireysel bir hücreye zarar vermeden yapışabilen nano ölçekli bir elektronik “dövme” sensörü yarattılar. Çığır açan gelişme, hücre sağlığını izlemek için kullanılabilir ve hastalık teşhisinde sıçramaya bir adım daha yaklaştırır.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, elementin yüksek iletkenliği ve sinyal kaybını ve bozulmayı önleme yeteneği nedeniyle, altın nanodesenlerden küçük dövme sensörleri yaptılar. Amaçları, canlı hücreler ile geleneksel sensörler ve elektronik malzemeler arasındaki boşluğu kapatmaktı.
Çalışmanın ilgili yazarı David Gracias, ” İzole edilmiş hücrelerin sağlığını takip edecek teknolojilere sahip olsaydık, belki hastalıkları çok daha erken teşhis edip tedavi edebilir ve tüm organın hasar görmesini beklemezdik. Bir toplu iğne başından 10 kat daha küçük canlı bir nesneye elektronik dövme gibi bir şey yapmaktan bahsediyoruz. Canlı hücrelere sensörler ve elektronik cihazlar takmanın ilk adımı.”
Bir insan hücresi kadar küçük bir şeye elektronik dövme yapıştırmak, yalnızca hücrelerin boyutu nedeniyle değil, aynı zamanda yapının hücrenin kavisli yüzeyine kalıplanacak kadar esnek olması, yapışık kalması ve zarar vermemesi nedeniyle de zorlu bir iştir.
Altın nanodotlar ve nanoteller, araştırmacıların sıçan beyin dokusuna ve tek bir canlı fare fibroblast hücrelerinden oluşan hücre tabakalarına yapıştırdıkları biyouyumlu bir aljinat hidrojele aktarılmadan önce bir silikon gofret üzerine serildi. Bu hücreler diğerlerini destekleyen ve birbirine bağlayan bağ dokusu oluşturdu. Nanoyapılar, hücrelerin şekline uyum sağladı ve hücreler hareket ettiğinde bile 16 saat boyunca bağlı kaldı ve daha da önemlisi hücreye zarar vermedi.