Yeni bir çalışma, gazla çalışan cihazların, sigara dumanında bulunan ve kansere neden olduğu bilinen bir madde olan kimyasal benzenin ev içindeki düzeylerini artırabildiğini buldu.
Stanford öncülüğündeki araştırmaya göre, çalışmayla ilgili bir haber bülteninde açıklandığı gibi, “gaz sobalarının alevlerinde oluşan iç mekan benzen konsantrasyonları, pasif içicilikten kaynaklanan ortalama konsantrasyonlardan daha kötü olabilir”.
Bilim İnsanları ‘benzen’ salınımına karşı uyardı
Amerikan Kanser Derneği, gazlı cihazlarla ilgili temel endişelerden birinin, çocukluk çağı astımı ve lösemi gibi bazı kanser türlerinin daha yüksek riskiyle bağlantılı olan benzen salınımı olduğu konusunda uyarıyor.
Benzen, oda sıcaklığında hızla havaya buharlaşan yanıcı bir sıvıdır ve Hastalık Kontrol Merkezlerine göre plastiklerde, deterjanlarda, böcek ilaçlarında, benzinde, sigara dumanında ve daha fazlasında bulunan ABD’de en yaygın kullanılan kimyasallardan biridir.
Yatak odalarında dahi tespit edildi
Stanford Üniversitesin tarafından yapılan araştırmada, mutfak ve yatak odalarındaki ortalama benzen seviyelerini belirlemek için Kaliforniya ve Colorado’daki 87 evi metan gazı ve propan yanması kullanarak inceledi.
Araştırmada bazı evlerde, cihazlar kapatıldıktan sonra bile iç mekan konsantrasyonlarının önerilen sağlık kriterlerinin çok üzerinde olduğunu, bunun da iç mekan hava kalitesini düşürdüğünü ve zamanla sağlık koşullarının gelişme riskini artırdığını kaydedildi.
İncelenen evlerin yüzde 29’unun, yüksek sıcaklıkta tek bir gaz ocağının veya 350 Fahrenheit dereceye ayarlanmış bir fırının, mutfak benzen konsantrasyonlarını, ikinci el tütün dumanına atfedilebilen iç mekan benzen konsantrasyonlarının üst aralığının üzerine çıkardığı bulundu.
Benzen solumak kanser riskini artırıyor
Bulguların endişe verici olduğunu belirten araştırmayı yürüten Yannai Kashtan Hill’e “Benzen soluyorsanız kanser riskiniz yüksek demektir.”
Araştırmada, gaz cihazı kullanımdayken benzen kirliliğini kaydeden ilk araştırma olduğu ve benzen oranlarının, evlere sızan yanmamış gaz üzerinde yoğunlaşan önceki çalışmalara göre yüzlerce kat daha yüksek olduğunu gösterdiği kaydedildi.
Evler en iyi bir şekilde havalandırılmalı
Gazlı cihazların kullanılması halinde evin en iyi bir şekilde havalandırılması gerektiğini belirten araştırmacılar, elektrikli veya indüksiyonlu ocaklara geçiş yapmak ve başkalarını da aynısını yapmaya teşvik etmek, benzen gibi zararlı kimyasallara maruz kalmayı azaltabilir.
Gas and Propane Combustion from Stoves Emits Benzene and Increases Indoor Air Pollution
Exposure pathways to the carcinogen benzene are well-established from tobacco smoke, oil and gas development, refining, gasoline pumping, and gasoline and diesel combustion. Combustion has also been linked to the formation of nitrogen dioxide, carbon monoxide, and formaldehyde indoors from gas stoves. To our knowledge, however, no research has quantified the formation of benzene indoors from gas combustion by stoves.
Across 87 homes in California and Colorado, natural gas and propane combustion emitted detectable and repeatable levels of benzene that in some homes raised indoor benzene concentrations above well-established health benchmarks. Mean benzene emissions from gas and propane burners on high and ovens set to 350 °F ranged from 2.8 to 6.5 μg min–1, 10 to 25 times higher than emissions from electric coil and radiant alternatives; neither induction stoves nor the food being cooked emitted detectable benzene.
Benzene produced by gas and propane stoves also migrated throughout homes, in some cases elevating bedroom benzene concentrations above chronic health benchmarks for hours after the stove was turned off. Combustion of gas and propane from stoves may be a substantial benzene exposure pathway and can reduce indoor air quality.