Erken teşhis tüm kanser tedavileri için birincil olsa da, bazı kanserler son evrelerinde kendilerini gösteriyor. Prostat kanseri daha agresif aşamalara gelmeden kendini belli etmeyen bir kanser türü olduğundan, erken teşhisi sağlayacak araçlar çok önemli. İngiltere’nin East Anglia Üniversitesi’nden yeni geliştirilen bir idrar testi, prostat kanserini erken teşhis ederek, tedaviye zaman kazandırabilir.
Prostat kanserinin erken teşhisinde en büyük problem, gereksiz biyopsi oranındaki yüksekliktir. Bu hastada gereksiz kaygılara ve endişeye neden olabiliyor. Sağlıklı ve kanserli prostatı ayırt etmekte karşılaşılan zorluklardan biri de iki prostatın da aynı biyomarkerleri gösterebileceğidir.
Bunlar prostat-spesifik anijenler (PSA) olarak da biliniyor ve normalde vücutta küçük miktarlarda üretiliyor. PSA miktarları yükseldiğinde, doktorlar sıklıkla doku örneği alarak kanser olabilecek etkenlere bakarlar. Fakat bu yükselmeler prostat enfeksiyonu ya da hiç tedaviye gerek duymayan masum tümörleri de işaret edebilir. Erkeklerde PSA yükselmelerinin % 75’i , biyopsiler eşliğinde negatif kanser ile sonuçlanmaktadır. Yani zararsız çıkmaktadır. “İngiltere’de erkeklerde en yaygın kanser türü prostat kanseridir.Genel olarak yavaş gelişir ve bu kanserlerin büyük çoğunluğu bir erkeğin ömrü boyunca tedavi gerektirmez “, diyor baş araştırmacı Dr. Jeremy Clark. Clark ve ekibi Prostat Ürin Risk Testi (PUR) adını verdikleri bir test geliştiriyorlar. Aynı standart testler gibi olsa da, buradaki teknoloji idrar örneklerindeki gen ifadesini analiz ederek risk hastalarını tanıyor. 5 Yıla Kadar Erken Teşhis Edebiliyor Diğer geliştirilen idrar biyo-işaret testlerini bir adım ileriye taşıyan bu teknoloji, farklı kademedeki prostat kanserlerinin biyo imzalarını tanımlayabiliyor. Bu sayede kanserin ne kadar agresif olduğu değerlendirilerek; düşük,orta veya yüksek risk olarak kategorize edilebiliyor. Bu yılın başlarında yayınlanan araştırmada PUR testinin , prostat kanserini 5 yıla kadar erken tahmin edebileceği anlaşıldı. PUR örnekleri hastanın ilk idrarında alınıyor, yani biyo-işaretlerin en yüksek ve stabil olduğu zamanda… Ekip şimdi teknolojisini evde toplama kitine dönüştürdü ve 14 katılımcıyla beraber çalışıyor. Sonra bu testler, dijital rektal muayene ile karşılaştırılıyor. “Hastalardan alınan idrar örneklerinin, rektal muayeneden daha net sonuçlar verdiğini gösterdik. Katılımcılardan gelen gerialımlar ev testinin de tercih edilebilir olduğunu gösterdi,” diyor Dr.Clark. İdrar ile prostat kanseri tayini zaten büyük bir gelişme, bir de hastalar bunu evlerinin konforunda yaptığından gereksiz müdahalelere gerek kalmıyor. Sürekli hastane kontrol, biyopsi derken hastalar büyük kaygılar yaşayabilmektedir. Fakat bu testle hastalar evde numuneleri alabilir, kendi testlerini yaparak doktora gidebilirler. “Prostat kanserini teşhis ederken, idrar testiyle kimin tedaviye ihtiyacı olup, olmadığını görülebilir. Normalde bu hastaların teşhis için bir çok biyopsi aldırması ve emara(MRI) girmesi gerekiyor ki, bu oldukça zorlu bir yol. Bu idrar testi bize hastalara ne zaman müdahale etmemiz gerektiğini söyleyebilir,” diyor Norwich Üniversite Hastanesi’nden Başhekim Cerrah Robert Mills. Bilim insanları bu teknikle mesane ve böbrek kanseri gibi benzer ev testlerinin çıkabileceğini umuyor.
Araştırma BioTechniques dergisinde yayınlandı.
Kaynak: University of East Anglia
www.gercekbilim.com/yeni-gelistirilen-idrar-prostat-kanseri-testi-5-yil-erken/ .