W- 2018 yılı ilaç sanayimiz açısından nasıl geçecek, pazara etki edecek beklediğiniz gelişmeler var mıdır?
T.T.- Sağlık Bakanlığımızın önderliğinde 2016 yılında hayata geçirilen ‘İlaç Sektöründe İthalden İmale Geçiş Uygulaması’nın pazar üzerindeki etkilerinin bu sene görüleceğini tahmin ediyoruz. Uygulamayla ithal ürünlerin pazar payında azalma olacak. Bu uygulamanın en önemli çıktılarından birisi dış ticaret verilerine olumlu etkisi olacak. Doğal olarak ithalatımız azalacak. Diğer yandan bazı ürünler için yapılan sözleşmeli üretim anlaşmaları ihracatı da kapsadığı için ihracatımız artacak.
Bunun yanında firmalarımızın biyoteknoloji alanındaki yatırımları ve çalışmaları hız kazanmış durumda. Bu sene 7 adet biyobenzer ilacın yurtiçinde üretimi yapılacak ve pazara girecek. Bu kapsamda tamamına yakınını ithal ettiğimiz biyoteknolojik ilaç pazarındaki ithal ürün oranında da azalma bekliyoruz.
W- İlaç sektörü daha önce “stratejik sektörler” içinde gösterilmiş ve yatırım teşvikleri açıklanmıştı. 5. Bölge teşviklerinden istifade etmektesiniz bu durum hedefleriniz için yeterli midir, kamuya bu konuda önerileriniz oldu mu?
T.T- 2009 yılında, daha önce farklı kamu kurumları tarafından, farklı şekillerde uygulanan yatırım teşvikleri, olumlu yönde çok önemli değişikliklere uğramıştır. Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda tek elden yönetilmeye başlanmıştır. İlaç sektörüne genel ve bölgesel teşvikler dışında, 20 milyon TL’nin üzerindeki biyoteknolojik, onkolojik ilaçlar ile kan ürünlerine yönelik yatırımlar öncelikli yatırım kapsamına alınarak daha yüksek teşvikler sağlanması hedeflenmiştir.
Daha sonra 2012 yılında, ileri teknoloji sınıfında yer alması nedeniyle ilaç yatırımları 5. Bölge teşviklerinden yararlanır hale gelmiştir.
Tüm bu gelişmeler sektörümüz açısından son derece olumludur. Ancak yatırımın üretime dönüşerek kazanç elde edilmesi ve vergi indiriminden fayda sağlanması uzun zaman alabilmektedir. Bu nedenle yatırım devam ederken katlanılan finansman yükünün hafifletilmesi uygulamayı daha işler hale getirecektir. Dolayısıyla yatırıma katkı bedelinin nakden verilmesi veya kamuya olan borçlardan mahsubu daha uygun olacaktır.
W-Türk ilaç sektörünün büyümesini nasıl değerlendirmektesiniz, küresel Pazar içinde konumumuz nedir? Ve 2023 hedeflerimizin neresindeyiz?
T.T.- Ülkemiz sanayisi; ileri teknolojiye dayanan bir yapı altında daha yüksek katma değer sağlayan bir dönüşüme uğruyor, rekabet gücünü ve verimliliğini artırma yolunda hızla ilerliyor. İlaç endüstrisi de Ar-Ge, yüksek katma değerli üretim ve ihracat ile bu dönüşümün öncü sektörleri arasında yer alıyor.
Türkiye ilaç endüstrisi, sahip olduğu köklü geçmişi, uzun yıllara dayanan üretim deneyimi, ileri teknolojiye dayanan yapısı ve nitelikli insan gücü ile gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek potansiyele sahip.
Ülkemiz için hedefimiz; endüstrimizin hem daha yüksek katma değerli kimyasal ürünler, hem de biyoteknolojik ilaç üreten ve bunları daha fazla ihraç eden küresel bir oyuncu haline gelmesidir.
Ancak son yıllarda, endüstrimizde uygulanan fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları bizi gerçek potansiyelimizin gerisinde bırakmıştır.
W- Sendikanızın sosyal misyonu nedir, sosyal sorumluluk projeleriniz var mıdır?
T.T.-İEİS olarak ulusal ve çok uluslu 56 üyemizle Türkiye ilaç endüstrisinin rekabet gücünü artırmak ve endüstrimizi daha üst seviyelere taşımak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl sonunda önemli bir sosyal sorumluluk projesini başlattık. Sektörümüzün geleceğine ve kalifiye insan gücüne yatırım yapmak amacıyla TEV işbirliğiyle ‘İEİS Geleceğin Liderleri’ projemizi uygulamaya koyduk. Bu projeyle ilaç sektörümüzde çalışmaya hevesli beş öğrencimizin eğitimine destek olacağız. “Desteğimizi sadece bununla sınırlı tutmayıp gençlerimize ilaç endüstrimizi tanıtmak, iş hayatı için gerekli olan donanım ve vizyonla mezun olmalarını sağlamak için faaliyetler yürüteceğiz. Bu projenin endüstrimize fayda sağlayacağını, önemli bir açığımızı kapatmak için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Bugün beş öğrenciyle başladığımız bu projede gelecek yıllarda bu sayıyı daha da artırmak öncelikli hedefimiz olacak.
W- Sn.Turgut Bey değerli görüşleriniz paylaştığınız için çok teşekkür eder, başarılarınızın devamını temenni ederiz.