İklim değişikliğinin bazı beyin rahatsızlıklarının semptomlarını daha da kötüleştirdiğini belirten uzmanlar uyardı;
Sıcaklık ve nem arttıkça kötüleşebilecek durumlar arasında felç, migren, menenjit, epilepsi, multipl skleroz, şizofreni, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı yer alıyor.
Climate change is linked to worsening brain diseases – new study
Beynimiz, terlemeyi tetikleyerek ve bize güneşten çıkıp gölgeye gitmemizi söyleyerek, özellikle yüksek sıcaklıklar ve nem gibi karşılaştığımız çevresel zorlukları yönetmekten sorumludur. Beynimizdeki milyarlarca nöronun her biri, birçok elektriksel olarak aktif bileşene sahip, öğrenen, uyum sağlayan bir bilgisayar gibidir. Bu bileşenlerin birçoğu ortam sıcaklığına bağlı olarak farklı hızda çalışır ve dar bir sıcaklık aralığında birlikte çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Vücudumuz 20˚C ila 26˚C ve yüzde 20 ila 80 nem arasında rahattırlar. Beynin birçok bileşeni aslında sıcaklık aralıklarının en üst noktasına yakın bir yerde çalışıyor. Bu da sıcaklık veya nemdeki küçük artışların birlikte iyi çalışmayı bırakabileceği anlamına geliyor.
İklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklık ve nemde olduğu gibi, bu çevresel koşullar hızla alışılmadık aralıklara geçtiğinde, beynimiz sıcaklığımızı düzenlemekte zorlanır ve arızalanmaya başlar. Bazı hastalıklar, serin kalmak için gerekli olan terlemeyi veya çok sıcak olma konusundaki farkındalığımızı zaten bozabilir.
Sıcak hava dalgaları uykuyu bozar ve uykunun bozulması epilepsi gibi rahatsızlıkların daha da kötüleşmesine neden olur.
Sıcak hava dalgaları beyindeki hatalı kabloların daha da kötü çalışmasına neden olabilir, bu nedenle multipl sklerozlu kişilerde semptomlar sıcakta daha da kötüleşebilir. Ve daha yüksek sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları sırasında dehidrasyon nedeniyle kanı daha kalın hale getirebilir ve pıhtılaşmaya daha yatkın hale getirerek felce yol açabilir.
Dolayısıyla iklim değişikliğinin nörolojik hastalıkları olan birçok insanı genellikle birçok farklı şekilde etkileyeceği açıktır.
2003 Avrupa sıcak hava dalgasında aşırı ölümlerin yaklaşık yüzde 20’si nörolojik rahatsızlıkları olan kişilerden kaynaklanıyordu.
Dolayısıyla iklim değişikliğinin nörolojik hastalıkları olan birçok insanı genellikle birçok farklı şekilde etkileyeceği açıktır.
Sıcaklıkların artmasıyla birlikte demans nedeniyle hastaneye başvurular da artıyor.
Bu arada, olumsuz hava olayları ve aşırı sıcaklık riskleri hakkında kişiye özel bilgiler sağlayarak nörolojik hastalıkları olan insanlara yardımcı olabiliriz.