Ana Sayfa İlaç İlaç euro kuru 2.69 TL’ye sabit ama…..

İlaç euro kuru 2.69 TL’ye sabit ama…..

Dövizdeki spekülatif hareketler maliyetinde girdisi döviz olan sektörleri etkilemekte ve bunların önemlilerin başında ise ilaç sektörü gelmektedir. Bakanlığın “yerelleşme” adımı ülkemiz için son derece stratejik ve hayati bir konu.

Bu alanda yazılmış bir görüş paylaşımı:

İlaç 2.69 TL’ye sabit ama kur 8 TL’ye yakın

Sağlık Bakanlığı tarafından yılbaşında ilaçlar için euro kuru 2.69 liraya sabitlendi ancak euro 8 liraya dayanmış durumda. Üzerine bir de SGK’nın ‘Şeker, prostat, kalp hastalığı gibi 143 ilacı ödeme kapsamından çıkarttı’ haberleri gelince vatandaş kalan ilaçları toplamak için eczanelere koştu. Özellikle düzenli ilaç kullanan hastalar ‘İlaç piyasadan kalkarsa ne yaparız?’ diye düşünmeye çoktan başladı.

Mert NAYIR

iletişim

Bakanlıktan, bazı basın yayın kuruluşlarında “Yerelleşme nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 143 ilacı pasife aldığı, bu ilaçların eş değerlerinin Medula sisteminde verilemediği” konusunda yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Pasife alınan ürünlerin tümünün piyasada birden fazla eş değeri mevcut. Pasife alınan ilaçların eş değerlerinin temininde ve geri ödemesinde herhangi sorun yok. Sadece SGK Medula sisteminde bu ilaçların güncellenmesinin yapılması gerekmekte olup, konuyla ilgili çalışma sonlandırılmak üzeredir” denildi.

Piyasada ‘Yok’

Kur farkından dolayı zarar eden yabancı ilaç firmaları, çareyi bazı ilaçları getirmemekte buluyor. Etken maddelerin çoğu yurt dışından geldiği için ülke içinde üretim yapan firmalar mevcut kur üzerinden hammaddeyi sağlayamıyor. Etken maddeleri üreten Türk firmalar bile, ‘Güncel kurdan satış yaparım’ diyor.

İşte bu yüzden idrar yolu antiseptiğinden ülser ilacına kadar çoğu kanser ve kronik rahatsızlıklarda kullanılan 700’e yakın ithal ilaç ya ‘Yok’ ya da depolarda çok az var.

Yılbaşında belirlenen kurla bugün arasında neredeyse yüzde 200 fark var. İlaç firmalarının iki seçeneği var: Ya kur yeniden güncellenene kadar ilaç getirmeyecekler ya da bu zararı göğüsleyecekler. Görünen o ki sektördeki eğilim zarar daha fazla büyümeden ilaç getirmemekten yana!

Sabitlenen kur ile mevcut döviz kuru arasındaki makas açıldıkça ilaca ulaşım daha da sıkıntı hale gelecek…

Bakanlık ilaç üretiminde yerli hamleler peşinde…

İnşallah vitamin işi yalnızca portakala kalmaz bu kış…

2018 katılım payları

1- Telefonla randevu almak için ‘Alo 182’ kullanılırsa belli kullanım ücreti yansıyor. İnternet üzerinden ücretsiz randevu alınabiliyor.

2- Aile hekimine giden yurttaş herhangi bir muayene katılım payı ödemiyor

– Eğitim ve araştırma hastanelerine gidenler 8 lira

– Devlet hastanesine gidenlerden 6 lira

– Özel hastanelerden 15 lira muayene katılım ücreti (Özel hastaneler yüzde 200’e varan ilave ücretler alabiliyor. Hastanelerde özel oda farkı alınıyor. 50 liradan başlıyor.)

3- İlaç katılım payı. Çalışan için yüzde 20, emekli için yüzde 10 oranında alınıyor.

4- Eşdeğer ilaç fiyat farkı yüzde 10 oranında

5- Reçete katılım payı 3 lira

6- 3 kutuya kadar ilaç için 3 lira alınıyor.

7- 4 ilaçtan sonra ilaç başına 1 lira fark ödeniyor.

8- Acil serviste yeşil alan uygulaması: 5 lira

9- Uzman doktor ücreti: 8 lira

10- Üniversite hastanesinde uzman doktor ücreti: 15 lira

11-Laboratuvar ve tetkikler için farklar alınıyor.

12- Acil serviste ilaç yazdırılması durumunda alınan ücret: 5 TL

 

benzer konudaki yazımız: İlaca kur düzenlemesi  – 24 Ağustıs