Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: Klinik Araştırmalara İşe Alımı Kolaylaştırma ve Odaklama
Yeni bir örnek İsveç’teki Linköping Üniversitesi’nden geldi. Araştırmacılar, farklı genlerin veya proteinlerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğine dayanan biyolojik ağların haritalarını oluşturmak için yapay bir sinir ağı kullandılar. Büyük bir grup insanda 20.000 genin ekspresyon paternleri hakkında bilgi içeren geniş bir veri tabanından yararlandılar. AI’ya daha sonra gen ekspresyonu kalıpları bulması öğretildi.
Şubat ayı ortasında, yapay zeka kullanılarak geliştirilen ilaç insan klinik çalışmalarında test edilmeye başlandı. DSP-1181 molekülü şu anda obsesif kompulsif bozukluk için Faz I klinik çalışmalarındadır. Bileşik, Japonya’nın Sumitomo Dainippon Pharma ve İngiltere’nin Escientia arasındaki işbirliğinin bir parçası olan AI kullanılarak geliştirilen uzun etkili güçlü bir serotonin 5-HT1A reseptör agonistidir. AI, bileşiği daha tipik bir beş yıllık sürece kıyasla yaklaşık 12 ay içinde geliştirdi.
Sonrasında, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar, yeni bir antibiyotiği tanımlamak içinbir makine öğrenme algoritması kullandılar. Bilgisayar modeli birkaç gün içinde 100 milyondan fazla bileşiği tarayabilir. Mevcut ilaçlardan farklı etki mekanizmalarından yararlanan potansiyel antibiyotiklerin seçilmesi için programlanmıştır.
Teknoloji kullanmayan insanlar için farklar çok net değil. Tanımlara bakarken bile, farklar o kadar açık değildir. Genel olarak, AI karmaşık sorunları çözmek için doğal zekayı simüle etmek ve tanımın anahtarı gibi görünen kararlar vermek için tasarlanmıştır.
Öte yandan, makine öğrenimi, bir makinenin, yani bilgisayarın, açıkça programlanmadan kendi kendine öğrenebildiği yerdir. AI bir uygulamadır.
Bunun bir başka yönü de yapay zeka en iyi çözümü bulmaya çalışırken, makine öğrenimi en uygun çözümü bulmaya çalışacaktır.
Çok sayıda biyofarma şirketi, ilaç geliştirme sürecini kısaltmak için AI şirketleri ile ortaklıklar kurmakta.henüz yolun başındayız