Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji İlaç Olmadan Ağrıları Kesebilen, Hava Yataklı İmplant Geliştirildi

İlaç Olmadan Ağrıları Kesebilen, Hava Yataklı İmplant Geliştirildi

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları ameliyata gerek olmadan, omurilik bölgesine yerleştirilerek ağrıları dindirebilen ince ve şişebilen bir implant geliştirdi. İmplant bir saç teli kadar ince olduğundan enjeksiyon iğnesine katlanarak yollanabiliyor. Spinal kord stimülasyonu teknolojisi ve yumuşak robot teknolojisini bir araya getiren teknoloji türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.  Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim

İmplant doğru bölgeye bir kez yerleştirildi mi su veya havayla şişirilerek aynı bir hava yatağı şişerek, spinal kordun büyük kısmına yerleştiriliyor. Sonrasında puls jeneratörüne bağlanarak, çok küçük elektrotlarla spinal korda küçük elektrik akımları yollayarak ağrıyı kesiyor.

Yapılan ilk testlerde cihazın ayak ve bel ağrıları gibi şiddetli ağrıları, ilaca gerek kalmadan tedavi edebileceği gösterildi. Ayrıca Parkinson veya felçiçin potansiyel tedavi imkanı olabileceği belirtiliyor. Her şeye rağmen, implantın hastalarda kullanılması için kapsamlı testler ve klinik denemeler gerekiyor.

Araştırma sonuçları Science Advances dergisinde yayınlandı.

Spinal kord stimülasyonu(SCS) tedavileri son yıllarda oldukça gelişti ve ağrı tedavisinde büyük umut vadediyor. Bu cihazlarda en büyük zorluk belkemiğine elektrotları tutturmaktan geçiyor. Normalde omurun bir kısmının kaldırılması ve cihazın cerrah tarafından yerleştirilmesi gerektiğinden, operasyonları oldukça zorludur.

Alternatif olarak daha küçük cihazlar büyük bir iğneye yerleştirilerek bölgeye yollanabilse de, bu cihazların ağrı yönetiminde çok daha az etkili olduğu gösterilmiştir. Çünkü daha az elektrota sahiptirler.

Cihaz katlanmadadan önce Credit(Woodington et al., Sci. Adv., 2021)

Epidural İğneye Sığabilecek Kadar Küçük Bir İmplant Cihaz sarılarak 2 mm çapına getiriliyor ve standart iğneye sığacak hale getiriliyor. Bu kalınlık epidural anestezide kullanılan iğnelerden çok az daha kalın sadece. Aslında cihaz 60 mic kalınlığından küçük bir hava yatağına benziyor.İşte yeni şişebilen cihaz iki özelliği bir araya getiriyor.. Araştırmacılar böylece esnek elektronikler ve mikroakışkan kanal teknolojisini birleştirdiler. Normalde ince film elektronikleri pek de yeni değil ama bunlara akışkan kanallar yerleştirmek cihazı eşsiz yapıyor. Bu sayede hastanın vücudunda kürek şeklinde bir cihaz şişirilebiliyor,” diyor Cambridge Üniversitesi’nden mühendis Christopher Proctor. İn vitro spinal kolonda test edilen cihaz sarılarak şişirildi ve muhteşem sonuçlar ortaya koydu. Araştırmacılar sonra bu tasarımı kadavralarda deneyerek cihazı valide etti. “Cihazı operasyon modunda valide etmemizin arkasındaki fikir, mekanik yeteneğini test etmekti,” diyor araştırmacılar. Araştırmacılar cihazı ticarileştirmek için tasarımın patentini aldı. SCS tedavilerinde yeni uygulamalara yol açacağı düşünülüyor.

Kaynaklar: https://medicalxpress.com/news/2021-06-inflatable-shape-changing-spinal-implants-severe.html https://www.sciencealert.com/mind-blowing-spinal-cord-implant-could-relieve-suffering-for-chronic-pain-patients Referans: “Electronics with shape actuation for minimally invasive spinal cord stimulation” Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abg7833

https://www.gercekbilim.com/ilac-olmadan-agrilari-kesen-hava-yatakli-implant-gelistirildi/ .