İlaç sanayisinde ihracat büyürken ithalat azaldı
Türkiye ilaç ihracatının 2016’da yüzde 9.1 artarak 921 milyon dolara çıktığını aktaran Neutec İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bilgiç, ilaç ithalatının ise yüzde 2.7 küçülerek 4.6 milyar dolara gerilediğini söyledi. Neutec’in yabancı sermaye tarafından ithal edilen pek çok ürünün eşdeğerini geliştirdiğini aktaran Bilgiç, “Son dönemde yüksek teknolojiye sahip inha üretimine yoğunlaştık” dedi
Temelleri 1992 yılında Bilgiç ailesi tarafından atılan, yüzde 100 Türk sermayeli Neutec İlaç, Sakarya’da yerleşik Avrupa ve Türkiye Sağlık Otoriteleri tarafından onaylı olan 4 üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya’da 50’ye yakın ülkeye ihracat yapan şirket, bugün 3 bin kişiyi istihdam ediyor. Yabancı sermaye tarafından ithal edilen pek çok ürünün eşdeğerini geliştiren Neutec, bu ürünleri hastaların hizmetine sunarak, Türkiye’nin temel sorunlarından olan dışa bağımlılığı azaltma yönünde de stratejik adımlar atıyor. Türkiye ilaç sanayisi ve Neutec’i konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Neutec İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bilgiç, Türkiye ilaç endüstrisinin ihracatının 2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 9.1 artarak 921 milyon dolara çıktığını, ilaç ithalatının ise yüzde 2.7 küçülerek 4.6 milyar dolara gerilediğini söyledi.
Türkiye’de ilaç sektörü son 10 yılda nasıl şekillendi? Büyüme oranları neler?
2005’ten itibaren sıkı bir büyüme trendine giren ilaç pazarı, 2009’da 13.20 milyar TL iken, 2015’te yüzde 27 artarak 16.86 milyar TL’ye, 2016’da ise 19.4 milyar TL’ye ulaştı.
Türkiye ilaç sanayisinin globalden aldığı pay nedir?
2012’den bugüne yıllık ortalama yüzde 12 oranında büyüyen Türk ilaç sanayisi, bugün dünya pazarından yüzde 1 oranında pay alıyor. Her yıl güçlenerek büyüyen sektörün, önümüzdeki 10 yıl içinde alacağı payın da artacağı öngörülüyor.
160 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR
Türkiye’de ilaç sektörünün hacmi nedir?
Türkiye’de ilaç sanayisinde faaliyet gösteren 700’ün üzerinde firma bulunuyor. Bu firmalar, 2016 rakamlarına göre 2 milyar kutu ilaç satarak, 19.4 milyar TL’lik ciroya ulaştı. Aralarında, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği üyelerinin de yer aldığı 160 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye ilaç endüstrisinin ihracatı 2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 9.1 artarak 921 milyon dolara çıktı. İlaç ithalatı ise yüzde 2.7 küçülerek 4.6 milyar dolara geriledi. Böylece, ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2010-2015 dönemindeki en yüksek oranına erişerek, yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti. Bu oranlarla ilaç endüstrisi, cari açığın azalmasına olumlu katkıda bulundu.
Türkiye’de ilaçların ne kadarı ithal ediliyor? Ne kadarı yerli?
2015 verilerine göre, değer olarak 6.9 milyar TL’lik ilaç satışı, Türkiye’de üretilen ürünlerden elde ediliyor. 9 milyar TL’lik ilaç ise ithal ediliyor. Kutu bazında ise tersi bir durum var. 500 milyon kutu ithal edilirken, 1.4 milyar kutu da ülkemizde üretilmiş ilaçlardan oluşuyor.
İlaç sanayi için devletin sağladığı desteklerin sektöre katkıları neler?
Kalifiye insan gücü, yüksek teknoloji ve yüksek sermayenin birleşiminde ortaya çıkan ilaç sektöründeki projeler ancak devlet desteğiyle gelişir. Biz de yerli üretimin öne çıkartılmaya çalışıldığı bir dönem yaşıyoruz. Bazı ürünlerin jeneriği, Türkiye’de üretiliyorsa, bu ürünlerin yurtdışında üretilen jenerikleri geri ödenmemeye başlanıyor. Ayrıca TÜBİTAK gibi devlet kurumları üzerinden de yeni geliştirme projelerine destekler veriliyor. Bu destekler, yerli sanayinin üretim kapasitesini doldurmasına, genişletmesine yardımcı olmakla birlikte cari açığın kapanmasına da katkı sağlıyor. Ar-Ge destekleriyle de ilaç sanayimizin daha sofistike bir yapıya kavuşmasının yolları açılıyor. Çünkü ilaç sanayinde proje üretip bunu endüstriyel alanda var edebilmek çok uzun soluklu ve maliyetli projelerle gerçekleşiyor. İlacın stratejik önemi olan bir ürün olduğunu düşündüğümüzde her ülkenin yüksek teknolojik seviyede ilaç üretebilir olması onun en büyük güçlerinden biri olarak öne çıkıyor.
İNOVATİF ÜRÜNLER GELİŞTİRİYORUZ
Hangi alanlarda ilaç üretimi yapıyorsunuz?
Firmamızın ürün spektrumu çok geniş bir alanı kapsıyor. Çok farklı teknolojik üretim alanlarını kendi bünyemizde barındırıyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark alanında yer alan Ar-Ge merkezlerimizle de innovatif ürünler geliştirerek, sağlıkta teknolojinin gelişmesini ve insanların yaşam kalitelerini artıran yeni çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Son dönemde yüksek teknolojiye sahip inha üretimine yoğunlaştık. Avrupa ve Amerika standartlarında olan bu üretimimizin bu yıl içinde denetimlerini başarıyla tamamlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca Avrupa’daki tek sefalosporin effervesan üretim alanına sahibiz.
Neutec İlaç’ın hedefleri neler?
Dünya çapında tüm hastaların ihtiyaçlarına cevap verecek mümkün olan en iyi ürünleri geliştiren, yüksek kalite ve düşük maliyette ürün geliştirerek hastaların ilaca erişimini artıran, yaşam kalitesini kullandığı modern ve ileri teknoloji sayesinde arttıran ve bu amaçla yeni ürünler geliştiren bir firma olma hedefiyle çalışıyoruz. Müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı hedefleyen şirketimiz, sosyal sorumluluk bilincini firma geneline yayarak, sosyal ve ekonomik gelişime katkı sağlayan ve tedavi alanlarında yenilikçi yaklaşımı ile innovatif ürünleri insan sağlığı için pazara veren bir firma olmayı kendimize ilke edindik.
Betül Alakent
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/03/31/ilac-sanayisinde-ihracat-buyurken-ithalat-azaldi