Ana Sayfa Tıp&Sağlık İlaç sektöründe üniversite olarak patent aldık

İlaç sektöründe üniversite olarak patent aldık

ULUDAĞ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Ülke olarak en büyük açığımız, enerjinin yanında ilaç sektöründe. İlaç ülkemiz açısından önemli bir konu. Biz üniversite olarak ilaçla alakalı patentler aldık, hatta iki tanesi de satıldı” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Demirören Haber Ajansı (DHA) Bursa Bölge Temsilciliği’ni ziyaret etti. Göreve geldiği günden itibaren 3’üncü nesil üniversite mottosu ile Uludağ Üniversitesi’ni öncelikli üniversiteler arasına taşımak için çalışan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, bu alanda da çalışmalarının meyvelerini almaya başladı. Üniversitelerinin amaçlarının sadece diploma vermek olmadığının altını çizen Ulcay, üçüncü nesil üniversitenin sadece eğitim yapan değil aynı zamanda araştırma yapan üniversite olduğunu söyledi. Bu araştırmaların da ilgili sektörlerde yansımasının görülmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Biz bunu bir motto haline getirdik. ‘Bilimden üretime, üretimden ekonomiye’ sloganımız oldu” dedi.

Türkiye’de  3’üncü nesil üniversite sayısının 6-7 tane olduğunu ifade eden Yusuf Ulcay, “Umarım sayı daha fazla olur. Çünkü dünyada artık dördüncü nesil üniversiteye geçiş var. Biz göreve geldiğimizde bunu slogan olarak kullandık, ama yaptıklarımızla da hem Türkiye’nin 2023 vizyonun gerekliliklerine, kendi üniversitemize düşen payı da yapmaya gayret ediyoruz. Hem de yeni gelen öğrencilerimize bunu kültür olarak vermeye çalışıyoruz. Böyle bir kültürün oluşması 5 yıl alıyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK AÇIK, ENERJİ VE İLAÇ

Türkiye olarak katma değerli üretim konusunda sıkıntı yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Ulcay,  “En büyük açığımız, enerjinin yanında ilaç sektörü. İlaç ülkemiz açısından önemli bir konu. Bu noktada üniversitelerimizin çalışıyor olması lazım. Biz üniversite olarak şanslıyız, çünkü bizim dönemimizde ilaçla alakalı patentler alındı. Hatta iki tanesi satıldı. Bir patentli ürünü Eskişehir’de bir ilaç firmasına tarım ilacı olarak satıldı. Başarısını ve satılma oranını sonbaharda göreceğiz. Bu ilaç haşere ilaçları gibi bitkinin üzerine atılıyor, bitkinin üzerinde don olayının olmasını engelliyor” dedi.

Uludağ Üniversitesi’nde bugüne kadar alınan 100’ün üzerinde patent olduğunu belirten Rektörü Ulcay, “Şimdiye kadar patentler satılmamış. Bizim dönemimizde 2 tane satıldı. Bu yeterli değil tabii ki, ama bir yerden başlamak lazım. Türkiye’de de çok alışılmış bir durum değil. Bu kültür zamanla oluşacak. En önemli konu üniversitede yapılan çalışmaların sektörde uygulanması. Aslında bundan sektörlerin para kazanması lazım. Onlar para kazandıkça, üniversite de para kazanacak. Üçüncü nesil dediğimiz bu. Bu da üniversitede kabuk değişimine neden olacak” açıklamasında bulundu.

Üniversite ders veren öğretim görevlilerinin araştırmaya vakit bulamadıklarını söyleyen Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Şimdi üniversitede hocalarımız matematik, fizik gibi konuları 4 saat 5 saat arka arkaya anlatıyor.  Amerika’daki bir üniversiteye bakın, matematik dersi Pazartesi sabah bir saat, Salı günü bir saat, Çarşamba günü bir saattir. Bizim arka arkaya verdiğimiz bu dersi, onlar 3 – 4 günde anlattığı için sindire sindire anlatıyor. Mesela matematik dersi, mühendislik fakültesinde ki her bölümde aynı.  Aynı matematik dersini Ziraat Fakültesi’ndeki öğrenciler de okuyorlar. Ama yine de bizde her bölüme ayrı hoca ayrı sınıf açılıyor. Ben bunları bir araya alıp anfide 250 kişiye tek ders verirsem, hocaların araştırmaya da vakti kalacak” diye konuştu.

1 Ekim’de üniversitede ders başı yapılacağını söyleyen Ulcay, “Şu anda 74 bin öğrencimiz var. Yeni kayıtlarla birlikte 12-13 bin civarında yeni öğrenci gelecek. 85 binin üzerinde öğrenci olacak” açıklamada bulundu.

Cansel ORUÇ,BURSA,(DHA)