Rusya’da covid-19 aşısını geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktörü Alexander Gintsburg, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, bu başarının arkasında 1980’lerden bu yana devam ettirdikleri çalışmaların olduğunu, küresel ilaç sektörü on yıllardır aşı çalışmalarına odaklanmazken kendilerinin bu çalışmaları devam ettirdiklerini belirtti.
Sözcü: Gintsburg, aşıyı mart ayında ilk kendi üzerlerinde denediklerini ve enstitüde maske kullanmadan çalışabildiklerini söyledi. Bazı uzmanlar, aşının yeterli düzeyde deney yapılmadan onaylandığını dile getiriyor.
“KÜRESEL İLAÇ ŞİRKETLERİ AŞI ÇALIŞMALARINA ODAKLANMADI”
“Arkasındaki bilimsel birikimi anlarsanız, aşıyı geliştirme hızımız şaşırtıcı değil” diyen Gintsburg, Covid-19 gibi adenoviral aşılar üzerinde 1980’lerden bu yana çalışmakta olduklarını dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Son on yıllarda küresel sağlık tehditlerinin yokluğunda, aşı çalışmaları küresel ilaç sektörünün odağında yer almadı. Rusya’daki laboratuvar ise araştırmalarına devam etti. Covid-19 aşısını çok hızlı bir şekilde geliştirmemizi sağlayan Rus bilim mirasıyla gurur duyuyoruz.”
MARTTA İLK KENDİ ÜZERLERİNDE DENEMİŞLER
Rus aşısının, güvenlik ve uzun dönemli etkinlik testlerini içeren üçüncü faz tamamlanmadan onaylandığını belirten FT, binlerce kişi üzerindeki testleri içerecek üçüncü fazın bu hafta başladığını, dünyada uzmanların bu durumu eleştirdiğini yazdı.
Ginstburg, bu hafta devlet tevizyonuna yaptığı açıklamada, aşının riskli olduğuna dair iddiaları reddederken, aşıyı mart ayında önce kendisi ve enstitüsüden birkaç meslektaşının denediğini söyledi.
Ginstburg, “Beş ay sonra, bağışıklığımız iyi, antikor seviyemiz belirgin şekilde yüksek ve bu da Covid-19’in her dozuna karşı korunma garantisi sağlıyor. Bu nedenle enstitüde maskesiz olma özgürlüğüne sahip olabiliyoruz” dedi.
tamamı için kaynağa bknz