Ana Sayfa Ekonomi “İlaç ve tıbbi cihaz alanında keşfi olan girişimcileri destekleyeceğiz”

“İlaç ve tıbbi cihaz alanında keşfi olan girişimcileri destekleyeceğiz”

Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu (SEDAP) Tanıtım Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca yaptı.

Fahrettin Koca konuşmasında, Türkiye’nin yenilikçi sağlık teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretilmesinde start-up düzeyinde önemli bir potansiyel olduğunu ve SEDAP’ın Türkiye’deki bu potansiyelin gün yüzüne çıkması için bir kültür ortamı oluşturacağını dile getirdi.

Sağlık Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Prof. Dr. Muhammed Güven, Halil Eldemir, ilaç ve tıbbi cihaz sektör temsilcileri ile üniversite ve teknokentlerden temsilcilerin de katıldığı toplantıda, TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz SEDAP’ın işleyişini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantıda ayrıca, TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Başkan Yardımcıları Doç. Dr. İsmail Mert Vural, Eray Kaplan ve Recep Uslu tarafından katılımcıların SEDAP hakkındaki soruları yanıtlandı.

TİTCK

Sağlık alanında yerlileşme ve millileşme çalışmalarına destek amaçlı kurulan SEDAP’ın tanıtım toplantısında açılış konuşması yapan Koca, Bakanlık olarak nihai vizyonlarının, tüm toplumun sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye’ye kavuşmak olduğunu ifade etti. Bunun da kamu, üniversite ve özel sektör iş birliğiyle ülke kaynaklarının seferber edilmesiyle sağlanabileceğini belirtti.

“Difteri-tetanos aşısı ruhsat almak üzere”

Stratejik öneme sahip bütün ilaç ve aşıların Türkiye’de üretilmesini hedeflediklerini vurgulayarak, inovatif ilaç araştırmalarında da Türkiye’nin yerini alması gerektiğinin altını çizen Koca, Türkiye’nin en geniş aşılama programı uygulayan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Sözlerine şöyle devam etti:

“13 antijenle hastalıklara karşı aşılama yapmaktayız. Ülkemizin nüfusu dikkate alındığında her yıl temin etmek zorunda olduğumuz aşı miktarının ne boyutta olduğunu takdir edersiniz. Her yıl satın almak zorunda olduğumuz bu aşıların da önemli bir kısmının ülkemizde üretilmesi için gayret gösteriyoruz. Bu hususta üretici firmalarla görüşmelerimiz yoğun olarak sürmektedir. Bazı somut adımların atıldığını da söyleyebilirim. İlk olarak yerli Difteri-tetanos (Dt) aşısı ruhsat almak üzeredir.”

Tıbbı cihaz üretimine de değinen Koca, yüksek teknolojiye sahip cihazların neredeyse tamamı, sadece tek bir ülkenin ürünü olmaktan çok uzak olduğunu dile getirdi. Koca, MR, tomografi, ileri radyoterapi cihazları gibi gereçlerin, tek bir firmanın markası altında yer alsa da alt bileşenlerinin farklı ülkelerde üretildiğini, hedeflerinin sadece teknoloji transferi yapılarak üretim hatlarının Türkiye’de kurulması değil bizzat know-how’ın transferi olduğunu kaydetti.

Bakan Koca, stratejik hedeflere yönelik projelerin hayata geçmesi için her türlü desteği verme kararlılığında olduklarını ifade ederek, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının proje çağrılarına çıkmak için hazırlık yaptığını aktardı.

“İlaç ve tıbbi cihaz alanında keşfi olan girişimcileri destekleyeceğiz”

Start-up girişimcilerini sadece yatırımcı firmalarla buluşturmakla kalmayacaklarını, onlara gerektiğinde hamilik yaparak, doğrudan yatırım desteği sağlayacaklarını belirten Koca, sağlık teknolojilerine yönelik projelerin destekleneceğini ifade etti.

Üretime yönelik büyük projelere doğrudan kaynak aktarmayı planladıklarını dile getiren Koca, “Bakanlık olarak, bu konuya gönül vermiş insanlarımıza, firmalarımıza, araştırma kuruluşlarımıza destek olmayı istiyoruz. Kısa adı SEDAP olan Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformunun sağlık alanında yerli ve milli ürüne giden yolda yeni ve önemli bir adım olacağına inanıyorum. Bu platform yardımıyla ilaç ve tıbbi cihaz alanlarında araştırma yapan, keşfi olan ve bu keşfi ürüne dönüştürmek isteyen tüm girişimcilere yeni fırsatlar vermeyi arzu ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin yenilikçi sağlık teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretilmesinde start-up düzeyinde önemli bir potansiyel olduğunu ve SEDAP’ın Türkiye’deki bu potansiyelin gün yüzüne çıkması için bir kültür ortamı oluşturacağını dile getiren Koca, şunları kaydetti:

“Bu projeyle tüm start-up firmalarımızı desteklemeyi hedefliyoruz. Sağlık teknolojileri alanında ülkemizde yenilikçi ürünleri teşvik edeceğiz. Ar-Ge üretim ekosistemini oluşturmalarına destek olacağız. Gelecek hedeflerimiz doğrultusunda sağlık alanında yerli-milli ürünlerimizi üretme ve bu ürünleri ihraç etme noktasında son derece kararlıyız. Bu önemli, stratejik ve özellikli alanda bölgemizde lider konuma yükselmeyi, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almayı istiyoruz. Bu amaçla çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz.”