PwC’nin bu yıl “Köşe Ofisteki İhtiyatlı İyimser” başlığıyla yayımladığı ve 31 ülkeden 70 ilaç ve yaşam bilimleri sektörü CEO’sunun katılımıyla gerçekleşen 21. Küresel CEO Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre ilaç ve yaşam bilimleri sektörü CEO’ları sektördeki inovasyon, ortaklıklar ve yeni teknolojilerin uygulanması ile büyümenin sürdüğü bir geleceğe yönelik iyimserler. Öte yandan CEO’lar hedeflerine ulaşmanın çok da kolay olmayacağının farkında. İlaç ve yaşam bilimleri sektörü CEO’larının üçte ikisi hem geleneksel hem de pazara yeni giren şirketlerden kaynaklanan doğrudan ve dolaylı rekabet hakkında endişeli olduklarını söylüyor.
PwC Türkiye Sağlık, İlaç ve Yaşam Bilimleri Sektörü Lideri Ediz Günsel araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “21. Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarına göre CEO’ların ekonomik büyümeye yönelik iyimserlikleri giderek artıyor; liderlerin %51’i bu konuda oldukça iyimser. Öte yandan CEO’lar kendi sektörlerindeki büyümeye daha temkinli yaklaşıyor, önümüzdeki 12 ay içerisinde gelirinin artacağından çok emin olduğunu söyleyen CEO’ların oranı 2017’de %63 iken bu yıl bu oranın %46’ya gerilediği gözlemleniyor. Araştırma bize gösteriyor ki, ilaç ve yaşam bilimleri CEO’ları ekonomi ve kendi şirketlerinin geleceği hakkında iyimserliğini sürdürmesine rağmen önlerindeki engellerin de son derece farkındalar. Başarılı olmaya devam etmek için bu engelleri nasıl aşmaları gerektiğini de doğru tespit ederek sektörel zorlukların üstesinden gelebilirler. Şirketler büyümeye devam etmek için, sonuçları kanıtlanmış yeni ve daha iyi ilaçlar üretmeye ve bu ilaçları doğru fiyatlandırmaya ihtiyaç duyacak. Ayrıca, sektör oyuncuları teknik değişimlerin yarattığı rüzgârdan faydalanmak adına doğru kişilere doğru becerileri de kazandırmak durumundalar.” dedi.
Kapıdaki değişim
İlaç ve yaşam bilimleri sektörü CEO’larını endişelendiren konulardan biri de kısa sürede sonuç elde etme konusundaki baskının artmış olması. Araştırmaya katılan CEO’ların %71’i bu konudan endişe duyduğunu belirtiyor. Sağlık hizmetlerini satın alanlar ödedikleri ücret karşılığında bugüne kadar hiç olmadığı kadar ileri düzeyde hizmet bekliyor.
İlaç maliyetlerindeki artış ile birlikte alıcılar, ilaç şirketlerinin tedavilerinin etkinliğini kanıtlamalarını bekliyor. Büyük ilaç şirketleri rekabet güçlerini korumak için faaliyetlerini daha hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirirken; aynı ücret karşılığında daha fazla değer sunmak ve hem sağlıklı yaşam açısından hem de tedavide hasta ve doktorlar ile birlikte daha proaktif bir yaklaşım oluşturmak zorunda kalacak gibi duruyor.
Dijitalleşme ve iş gücü
İlaç ve yaşam bilimleri sektörü liderleri dijitalleşme hızlarını daha da artırmaları gerektiğinin farkındalar. Özellikle ürünlerinin faydalarını gerçek zamanlı olarak gösterebilen, sonuç odaklı ve hastalarla bağlantı kurabilen teknolojiler kullanan markaların geleceği daha parlak. Tüm bunları başarabilmek için de şirketlerin doğru yetenekleri kendilerine çekmesi gerekiyor. Bununla birlikte sektördeki CEO’ların %60’ı işgüçlerindeki dijital becerilerin seviyesi hakkında endişeli olduğunu belirtirken, %57’si ise dijital becerileri cezbetmenin kısmen ya da çok zor olduğunu söylüyor.
PwC 21. Küresel CEO Araştırması: Sağlık Sektörü sonuçlarına https://www.pwc.com.tr/ceo-arastirmasi-ilac-ve-yasam-bilimleri üzerinden ulaşabilirisiniz.