Bilim insanları hastane enfeksiyonlarına sebep olan ve direnç geliştiren Staphylococcus aureus enfeksiyonunu antibiyotik dışı bir yol ile tedavi etmeyi başardı;
Resistant bacteria are a global problem. Now researchers may have found the solution
Kopenhag Üniversitesi’ndeki araştırmacıların laboratuvar çalışması, bakteriyofajlar tarafından doğal olarak üretilen bir enzimin yapay bir versiyonunu kullandı ve bunu deri lenfomalı insanlardan alınan biyopsi örneklerinde Staphylococcus aureus’u veya altın staph’ı yok etmek için kullandı.
Endolizin adı verilen bu enzim, enfeksiyondan sonra bakterinin hücre duvarında ağ benzeri yapılar oluşturan peptidoglikan moleküllerini dilim dilim ayırıyor ve bakterileri içeriden yok ediyor.
Endolizinler, bakterileri enfekte eden virüsler olan bakteriyofajlar tarafından doğal olarak üretilen enzimlerdir . Enfeksiyondan sonra, bakteri hücre duvarında ağ benzeri iskeleler oluşturan peptidoglikanlar adı verilen molekülleri dilimlerler ve bakterileri içeriden yok ederler.
Her bakteri türü, doğru endolizinin seçici olarak hedefleyebileceği benzersiz peptidoglikanlara sahiptir. Bu çalışmada bir endolizin olan XZ.700, sağlıklı cilde sahip insanlardan ve CTCL’li kişilerden alınan deri numuneleri üzerinde test edilmiştir.
Araştırmanın baş yazarı olan Postdoc Emil Pallesen, “Bu özel endolizin, birkaç kez geliştirilmiş ve yeni bir ilaç olarak tasarlanmış yepyeni, yapay olarak üretilmiş bir enzimdir” diye açıklıyor. O ekler:
“Bu enzimle ilgili harika olan şey, staphylococcus aureus’un duvarına nüfuz edecek şekilde tasarlanmış olmasıdır. Bu, zararlı stafilokokları hedefleyip öldürmesini ve zararsız cilt bakterilerini zarar görmeden bırakmasını sağlıyor.”
Araştırmacıların yeni maddeyi test etmeye karar vermelerini sağlayan da buydu; hem dirençli hem de dirençli olmayan stafilokok bakterilerini öldürebileceğini umuyorlardı.
“Maddeyi hastalardan alınan deri örnekleri üzerinde test ediyoruz ve hastalardan alınan staphylococcus aureus’u öldürdüğü görülüyor. Endolizinler bakterinin antibiyotiklere dirençli olup olmamasıyla ilgilenmezler çünkü antibiyotiklerle aynı şekilde çalışmazlar” diyen Niels Ødum şunları ekliyor:
“Gerçekten iyi haber şu ki, laboratuvar testlerimiz endolizinlerin sadece staphylococcus aureus’u yok etmediğini; ayrıca kanser büyümesini destekleme yeteneklerini de engellerler.
“Endolysin, kutanöz T hücreli lenfomada hasta kaynaklı Staphylococcus aureus’un cilt kolonizasyonunu ve malign T hücre aktivasyonunu inhibe eder” araştırması Journal of Investigative Dermatology’de yayınlandı.