Ana Sayfa İlaç İlaçlar tehlikeye girebilir!

İlaçlar tehlikeye girebilir!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödemesi kapsamındaki ilaç fiyatlarında değişiklik gerçekleşiyor. Her ne kadar bu işlem vatandaşın cebini direkt ilgilendirmese de eczacılar tedirgin. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, indirimlerin yani devletin eczanelere yaptığı ödemenin azalmasının ilaçları tehlikeye sokacağı görüşünde.

İlaçlar tehlikeye girebilir Fiyatlar 15 Şubatta değişecek

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) yaptığı bilgilendirmeye göre, 19 Aralık itibariyle ilaç fiyatlarında değişim olacağını açıkladı. Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz ve Fransa gibi ilaç fiyatlarının düşük kur üzerinden hesaplandığı ülkelerde ilaç fiyatları değişti. Türkiye, fiyat belirlemeleri için bu 5 ülkeyi kaynak aldığı için değişikler Türkiye’ye de yansıyacak. Buna göre 1850 ilaçtan 917 kalem ilaç yüzde 15 ucuzlarken, 933 ilacın da fiyatı yüzde 3-20 arasında artacak.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Fiyatları değişecekler arasında rutin kullanılan ilaçlar kadar, hayati öneme haiz ilaçlar da bulunuyor. Bu durum özellikle ucuzlayan ilaçları, firmalar Türkiye’ye göndermeyeceği için bulunmama tehlikeleri var” uyarısında bulundu.

ARTIŞ YANSIMAYACAK

Saydan, devletin ilaç fiyat kuru olarak belirlediği Euro değerinin 2.34 lira olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Güncel Euro ise 4.60 lira. Ülkemizde, ilaç sektörünün neredeyse tamamı yurtdışına bağlı olarak çalışıyor. Hiçbir üretici veya ithalatçı 4.6 liraya aldığı ürünü 2.34 liraya piyasaya vermez. Fiyat düşüşlerinden kaynaklı piyasada bulunabilen ilaçlar yok kapsamına girebilir. Sağlık Bakanlığınca 29 Eylül 2017’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin fiyatlandırılması tebliğine göre, ‘Fiyat Değerlendirme Komisyonu, her yılın ilk 45 günü içerisinde toplanarak ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 Euro’yu ilan eder’ denilmektedir. 15 Şubat 2018’de ilaç için Euro bedeli açıklanacak. İlaç fiyatları yeniden değişecek.”

DÜZENLEME YAPILMALI

DÖVİZ kuru güncellemesinin bekleneceği yeni yılın ilk iki ayında yaşanabilecek sorunların  kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Saydan, şöyle konuştu: “Yetkililerin acilen geçiş sürecini kısaltacak düzenleme yapması gerekiyor. İlaçların bulunmamasındaki diğer en önemli etken SGK. Kurumun ilaç ödeme bedellerini düşürebilmek adına uyguladığı Kamu Kurum İndirimleri ilaç sektörünü zorluyor. SGK ile ilaç firmaları arasında kamu kurum indirimleri için yapılmış bir sözleşme olmadığı için firmalar bu indirimleri yapmaktan imtina ediyorlar. Vatandaşlarımız mağdur olmasınlar diyerek eczacılar olarak gücümüzün yettiği kadar bu zararı göğüslemeye çalışıyoruz. Bu ilaçların bulunamaması bizlerden kaynaklı bir sorun değil. SGK’nın Kamu İskontosu yapmayan ilaç firmalarına karşı yaptırım uygulayabilmesi için yasal düzenleme yapılmalı.”