İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, durumu stabil olan hastada tedavi sonrası bir yan etkinin olmadığını ve bazı bulgularda iyileşme görüldüğünü açıkladı.
Sözcü haberinde:Tüm dünyayı kasıp kavuran corona virüsü karşısında bilim dünyası ilaç arayışını sürdürürken, aşının da atası durumunda olan plazma tedavisi Çin’den sonra Türkiye’de ilk kez Malatya’da bir corona virüsü hastasına uygulandı.
Yılda 4 bin plazma uygulaması ile alanında tecrübeli olan Turgut Özal Tıp Merkezinde 56 yaşındaki KOAH hastasına immün plazma tedavisi uygulandı.
Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt ve ekibi tarafından gerçekleştirilen tedavide, virüsü yenen 46 yaşındaki hastanın kanından alınan plazma, yoğun bakımda durumu kritik olan hastaya verildi.
5 Nisan akşamı gerçekleştirilen plazma tedavisinin ardından hastanın durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bu yöntemin aşının atası durumunda olan bir tedavi olduğunu söyledi.
“BULGULARDA KISMİ İYİLEŞME GÖRDÜK”
İmmün plazma tedavisi uyguladıkları 56 yaşındaki yoğun bakım hastasına ilk etapta 400 cc plazma verdiklerini belirten Rektör Kızılay, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Hastamızda yan etki oluşturdu mu ona bakıyoruz, sonra da ne kadar faydalı oldu ona bakıyoruz. İmmün plazma bir reaksiyon oluşturmadı hastamızda, olumsuz negatif oluşturmadı, güvenli olduğunu gördük.
* İyileşme yönünde de akciğer bulgularında kısmi iyileşme gördük. Hastamız çok ileri derece de bir destek görürken şu an orta derecede ve durumu stabil.
* Kısmi iyileşme fayda sağladık, kan tablosunda da. Asıl hedefimiz yoğun bakımdan servise almak ve taburcu etmek.
tamamı için kaynağa bknz