Son günlerde en yaygın hastalık!
“Domuz gribi” olarak bilinen H1N1 Influenza A, yeniden etkisini göstermeye başladı. Son günlerde çevremizdeki pek çok insan yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri yaşıyor. Özellikle çocuklarda yatağa düşüren ve hastanede kalma nedenleri arasında ilk sıralara yükselen bu tablo, influenza A adı verilen bir virüsten kaynaklanıyor. İnfluenzaya karşı uyarılarda bulunan, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Ömer Karakoç, enfeksiyonel hastalıklardan korumanın yollarını anlatıyor.
İnfluenza hakkında bilgi veren Karakoç, influenzanın ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük ve baş ağrısı şikayetleri ile başladığından bazen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin de eşlik ettiğini söyledi. Bu bulgular var ise mutlaka doktorunuza başvurun diyen Karakoç ‘’ Grip toplumda her yaş grubunda izlenebilmekle birlikte sağlıklı erişkinlerde hastalık genelde hafif-orta şiddette seyrederken kronik hastalarda, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalığı olanlarda, yaşlılarda, gebelerde ve çocuklarda hastaneye yatışa ve hatta hayatı tehdit edici sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir’’ ifadelerini kullandı.
En çok okul çağındaki çocuklar etkileniyor
İnfluenzanın insandan insana yakın temas, damlacık yolu ile bulaştığını söyleyen Karakoç’’ İnfuenza sıklıkla Ekim ayı ile Mayıs ayının sonuna kadar görülebilmektedir. Bu salgınlar sırasında en çok okul çağı çocuklar etkilenmektedir. Ortalama olarak sağlıklı çocukların %40-50 si bu virüsten etkilenmektedir. 24 aydan küçük çocukların ve 65 yaştan büyük yetişkinlerin hastaneye yatış oranları daha fazladır’’dedi.
Aşı mutlaka yapılmalı
Prof. Dr. Ömer Karakoç, Dünya Sağlık Örgütünün her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını önerdiğini belirterek şunları söyledi: ‘’Grip hastalığından korunmak için Dünya Sağlık Örgütü kronik hastalığı olanlara, 65 yaş üstü kişilere, 6 ay-5 yaş arası çocuklara, hamilelere ve sağlık çalışanlarına en etkin korunma yöntemi olarak her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını önermektedir. Bizler de bunu hastalarımıza öneriyoruz. 6 ay ve daha büyük yaşlarda ki tüm bireyler her yıl aşılanmalıdır. 9 yaş ve üzeri yılda 1 kez aşılanmakta iken 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklar 2 kez aşılanmaktadır. Hastalığa karşı koruma 2. dozdan sonra 1-2 hafta içerisinde elde edilmektedir.’’
Korunmanın yolları
- Elleri sık sık yıkamak.
- Kapalı ortamlarda uzun süre kalmamak.
- Ev ve iş yerlerini sık sık havalandırmak.
- Hasta bireylerin kalabalık ortamlara girmemesi.
- Hapşırık ve aksırıklarda ağzınızı mendille kapatmak.
- Semptomu olan kişilerin maske kullanması.