Londra Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Fakültesi’nden Dr. Rachel Lowe, “Kışın zirve yapan diğer virüslere bakarsak mevsimsel etki söz konusu olabilir. Ama bunun nedeni, hava koşullarından mı yoksa insan davranışından mı kaynaklandığı tam bilinmiyor” diyor.
BBC :Tüm virüsler hava soğukken insan vücudu dışında daha uzun süre canlı kalabiliyor. İngiltere’de hükümetin bilimsel tavsiye grubu (Sage), koronavirüs için en elverişli sıcaklığın 4 santigrat derece olduğunu belirtiyor. Ayrıca virüsün aktifliğini azalttığı sanılan mor ötesi (ultraviyole) güneş ışınları kışın daha az.
Kışın kapalı ortamda daha fazla bulunuyoruz; pencereler kapalı olduğundan havalandırma da daha az. Tüm bu faktörler koronavirüsün yayılmasına neden oluyor.
İngiltere Tıp Bilimleri Akademisi raporuna göre, kötümser bir tahminle bu kış ülkede 250 bini aşkın ölüm olabilir.
Virüs taşıyan bir kişinin bunu kaç kişiye bulaştırdığını ifade eden R katsayısının bunda etkili olduğu belirtiliyor. Şu an 1.0’in altında olan R’nin kışın 1.7’ye yükseleceği tahmin ediliyor. Kısıtlamalar öncesinde R sayısı 3.0 civarındaydı.
tamamı için
DSÖ’de durumun ciddiyetini bir kez daha hatırlattı;
Sözcü: Ghebreyesus, sıkı kuralların ve sosyal mesafe kurallarının uygulandığı bölgelerde salgının yavaşladığını dile getirirken bazı ülkeleri de tebrik etti. Ghebreyesus, Kanada, Çin ve Güney Kore’nin bu kurallara uyarak salgını kontrol altına aldığını söyledi. Sanal basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, “Bu hastalık, Dünya Sağlık Örgütü’nün karşılaştığı en ciddi ve kötü sağlık sorunu. Maske takmak ve kalabalık yerlerde bulunmamak gibi kuralları uygulayan ülkelerde vaka sayısı azalırken, diğer ülkelerde vaka sayısı arttı” dedi.