Londra Queen Mary Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir araştırma, İngiltere’de rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi lezyon oranlarının tüm sosyoekonomik gruplardaki çarpıcı düşüşünün, ülkede yürütülen insan papilloma virusu (HPV) aşılama programıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.
HPV vaccine program tied to big drop in cervical cancers across all socioeconomic strata
BMJ dergisinde yayımlanan gözlemsel çalışma için araştırmacılar Ocak 2006’dan Haziran 2020’ye kadar bir süre içinde, ülkenin okul temelli HPV aşılama programının 20-64 yaşlarındaki İngiliz kadınlarda rahim ağzı kanseri ve 3. derece rahim ağzı intraepitelyal neoplazisi (CIN3) görülme sıklığı üzerindeki etkisini analiz etti. Kohort çalışması rahim ağzı kanseri teşhisi konulan 29 968 kişiyi ve CIN3 tanısı alan 335 228 kişiyi kapsadı.
Amaç, Ulusal Sağlık Hizmeti kanser kayıt verilerine dayanan önceki analizleri kopyalamak, 12 aylık bir takip süresi daha eklemek (Temmuz 2019’dan Haziran 2020’ye) ve sosyoekonomik yoksunluk düzeyleri genelinde aşılama programının etkinliğini araştırmaktı.
Çalışmanın yazarları, “İnsan papilloma virusu (HPV), bir alt kümesi neredeyse tüm rahim ağzı ve bazı anogenital ve orofaringeal kanserlerden sorumlu olan bir virus ailesini kapsar” ifadelerini kullandı. “İngiltere’de HPV aşısı ulusal düzeyde 2008 yılında uygulamaya konuldu ve rutin olarak 12-13 yaş arası kız çocuklarına sunuldu; 2008-10 döneminde ise 19 yaş altı gençleri hedefleyen telafi kampanyaları yapıldı.”
Başlangıçta iki değerlikli (iki HPV suşu içeren) Cervarix aşısı sunuldu; ardından 2012’de yerini dört değerlikli (dört HPV suşu içeren) Gardasil aşısı sunuldu. Program 2019’da 12-13 yaşlarındaki erkek çocukları kapsayacak şekilde genişletildi.
Rahim ağzı kanserlerinde %84 azalma
Bir önceki çalışmadaki kanserli ve kanser öncesi servikal lezyonların oranlarının düşük olması ve HPV aşılama programının etkinliğinin yüksek olması, Eylül 1990’dan sonra doğan kadınları kapsayan ek takip yılı boyunca da devam etti.
12 ve/veya 13 yaşında HPV aşısı yapılan kadınlarda yaşa göre standardize edilmiş serviks kanseri ve CIN3 oranlarının, uzatılmış takip döneminde hiç HPV aşısı yapılmayanlara göre sırasıyla %83.9 ve %94.3 daha düşük olduğu saptandı.
HPV aşılaması 2020 yılına kadar tahminen 687 rahim ağzı kanserini ve 23 192 CIN3 vakasını önlemiştir. Kanser ve kanser öncesi lezyonların önlenmesinde en yüksek oranlar sosyoekonomik açıdan en yoksun bölgelerde yaşayan kadınlarda gözlenmiştir; ancak aşılama programı sayesinde beş yoksunluk bölgesinde de oranları önemli ölçüde düşürmüştür.