Ana Sayfa Sosyal Tıp ‘’İş Yerinde Ruh Sağlığına Önem Vermenin Zamanıdır’’

‘’İş Yerinde Ruh Sağlığına Önem Vermenin Zamanıdır’’

DRSF üyelerinin, paydaşlarının ve destekçilerinin katıldığı küresel bir oylama ile bu yılın teması “İş Yerinde Ruh Sağlığına Öncelik Verme Zamanı” olarak belirlenmiştir. Bu, dünya çapında yankılanan bir eylem çağrısıdır aynı zamanda. Yüz on altı ülkeden iki binden fazla katılımcının yer aldığı seçim süreci gerçekten kapsayıcıydı ve sonucunda ortaya çıkan tema, hem acil bir ihtiyacı hem de büyük bir fırsatın eşiğinde olunan farkındalığı yansıtıyor.

Çalışan yetişkinler gün içinde uyanık olduğu saatlerin çoğunu çalışarak geçirmektedirler. Yapılan iş çok çeşitli şekillerde ve en iyi haliyle bir geçim kaynağı sağlayabilir; anlam, amaç ve mutluluk kaynağı olabilir. Ancak, birçok insan için iş, bu potansiyelin çok gerisinde kalmakta, hayatımızı iyileştirmek yerine ruh sağlığımızı ve iyi oluşumuzu olumsuz etkileyerek aşırı stres ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

 

Dünya genelinde iş yerlerinde depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları yaygın olup, verimliliği, katılımı ve genel performansı olumsuz etkilemektedir. Tedavi edilmediğinde, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre bu durumun ekonomik maliyeti yıllık bir trilyon ABD dolarıdır.

COVID-19 pandemisi, iş yerlerindeki ruh sağlığı sorunlarının ele alınması gerekliliğini gözler önüne sermiştir. Günümüzde, dünya genelinde bilinçli liderler, çalışanlarının ruh sağlığı ihtiyaçlarını karşılamanın yalnızca bireyler için değil, aynı zamanda sağlıklı ve yüksek performanslı kurumlar için de faydalı olduğunu kabul ederek, bu alandaki sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadırlar.

Elimizdeki veriler, iş yerinde ruh sağlığına öncelik vermenin, insanlar, şirketler ve toplumlar için faydalı olduğunu tutarlı bir şekilde göstermektedir.

2024 Dünya Ruh Sağlığı Günü, iş yerindeki ruh sağlığının çeşitli yönlerini vurgulayacak; iş yeri koşullarından stres yönetimine, sosyal katılımdan, bu katılımın güçlendirilmesinin önemine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak. Hedefimiz oldukça net: İş yerinde ruh sağlığını desteklemek ve çalışanların verimli bir şekilde katkıda bulunabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri kültür ortamları oluşturmak için en iyi uygulamaları hayata geçirmek.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu (WFMH) Başkanı olarak, iş dünyası da dahil olmak üzere tüm paydaşlarla küresel iş birliği ve ortaklıkla kayda değer bir değişim oluşturmak konusunda heyecanlı olduğumu belirtmeliyim. Hep birlikte, iş yerinde ruh sağlığına öncelik vererek herkes için daha parlak bir gelecek yaratalım.

Tsuyoshi Akiyama
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu Başkanı