Ana Sayfa Tıp&Sağlık İSG’de STK Buluşması

İSG’de STK Buluşması

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GELECEK VİZYONUNU PAYLAŞTI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İSG alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK) ile işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak faaliyetlerin planlanması amacıyla bir araya geldi. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Eski Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, toplumda güvenlik kültürünün geliştirilmesi konusunda STK’larla birlikte hareket etmeyi hedeflediklerini söyledi.

“İSG’de STK Buluşması”, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’nda (İSGÜM) pek çok STK’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

“İş sağlığı ve güvenliğinde sosyal diyalog” temasıyla düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü, İş Sağlığı ve Güvenliği Eski Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, “Birlikte hareket etmek amacıyla düzenlenen ve bir ilk olma özelliği taşıyan İSG’de STK Buluşması’na Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlayan sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULMASINDA BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ”

Op. Dr. Koç, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sahada yaşanan sıkıntıların ve çözümlerin konuşulacağı diyalog toplantısını çok önemsediklerini belirtti. Koç, “Hem yapılması hedeflenen, projeleri ve yapılanları sizlerle paylaşacağız, hem de sizlerin sahada tespit ettiği sorunlara yer vereceğiz, öneri ve görüşlerinizi alacağız. Güvenlik kültürünün geliştirilmesi konusunda birlikte hareket edilmeli. Okulların tümünde İSG köşesi oluşturulması için Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalar yapılıyor. İSG konusunun tek başına okul kitaplarında olması yeterli değil. Okul öncesi çocuklarımıza da ulaşılması gerekiyor. 5 yıllık eylem planı içerisinde bu da yer alıyor” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERİN AKADEMİK ÇALIŞMA VE PROJELERİ FİNANSE EDİLECEK

Üniversitelerle, İSG kulüpleri oluşturulması noktasında işbirliği yapıldığına işaret eden Koç, “Şu anda 9 tane İSG kulübü var. Kasım ayı içerisinde bu kulüplerimizle bir toplantı yapılacak. Turkcell ve diğer paydaşlarımızla birlikte “Genç İSG” adıyla kongre zinciri başlatılacak. Üniversitelerin İSG konusunda akademik çalışma ve araştırma yapması çok önemli. Bu konuda hazırlanan usul esas da yayınlanacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü üniversitelerin akademik çalışmalarını ve projelerini finanse edebilecek. Burada STK’lar da yer alabilir” ifadelerini kullandı.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YENİ EĞİTİM MODÜLÜ

İSG’de STK Buluşması’nda, iş sağlığı ve güvenliği alanında hayata geçirilecek yeni eğitim modülü ile ilgili de bilgi verildi. İş sağlığı ve güvenliğinde yeni eğitim içeriği, SGK tarafından yayınlanmış son 5 yıllık iş kazaları istatistiklerine göre en fazla iş kazası yaşanan 10 sektöre göre planlanacak. Eğitim modülü oluşturulacak öncelikli 10 sektör; maden, ulaştırma ve depolama, inşaat, tarım, metal, mobilya, kimya, gıda, konaklama ve tekstil olacak. İSG eğitim modülünde üniversitelerdeki İSG önlisans, lisans ve lisansüstü programlarındaki müfredatın güncellenerek standart hale getirilmesi, programlara uygulama içeren proje, seminer, bitirme projesi gibi derslerin eklenmesi, üniversitelerde İSG dersi zorunlu olan programlar dışında da tüm anabilim dallarında seçmeli ders olarak müfredata eklenmesi önerileri de yer alıyor.

STK’LARA İSG FAALİYETLERİ KONUSUNDA DETAYLI BİLGİ VERİLDİ

Yoğun katılım ile gerçekleştirilen ve bir ilk olma özelliği taşıyan toplantının, öğleden sonraki bölümünde, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız ile Daire Başkanı İsmail Gültekin çok büyük bir ailenin parçası olan, STK’lardan gelen soruları cevaplandırdı. Yıldız, İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan düzenlemeler ile birlikte sahada hizmet sunan İSG mensuplarının mesleki sorunlarının çözülmesine yönelik bakanlığın gerek duyulan adımların atılması noktasında destek verileceğini belirtti.