Yeni yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş et ile artan demans riski arasında endişe verici bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Philadelphia’daki Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı’nda sunulan çalışma sonuçları, haftada iki porsiyon işlenmiş kırmızı et tüketmenin, ayda üç porsiyondan az yiyenlere kıyasla demans riskinde yüzde 14’lük bir artışla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar ayrıca bazı ilginç bulgulara da vardı: Günlük bir porsiyon işlenmiş kırmızı eti kuruyemiş, fasulye veya tofu ile değiştirmek, demans riskini yüzde 20 oranında azaltabilir. Tersine, işlenmiş kırmızı etin her bir ek porsiyonu, dil becerilerini ve yönetici işlevi etkileyen küresel bilişsel yaşlanmanın 1,6 yıl daha artmasıyla ilişkilendirildi.
Araştırmayı yürüten Yuhan Li “Bilişsel gerileme ile genel olarak et tüketimi arasında bir ilişki olup olmadığı konusunda çalışma sonuçları karışıktı, bu nedenle hem işlenmiş hem de işlenmemiş etin farklı miktarlarda tüketilmesinin bilişsel riski ve işlevi nasıl etkilediğine daha yakından baktık,”
Yapılan çalışmada, bunama ile kırmızı et tüketimi arasındaki bağlantıyı tahmin etmek için, Hemşirelerin Sağlık Çalışması ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması’na katılan 130 binden fazla kişi 43 yıl boyunca izlendi. Bu süre zarfında araştırmacılar 11bin 173 demans vakası tespit ettiler.
Katılımcıların beslenme alışkanlıkları her iki ila dört yılda bir gıda sıklığı anketleri kullanılarak değerlendirildi. Bu anketler, pastırma, sosisli sandviç ve sosis gibi işlenmiş kırmızı etlerin yanı sıra fıstık ezmesi, fıstık, ceviz, soya sütü, fasulye ve tofu gibi kuruyemiş ve baklagillerin tüketim sıklığını soruyordu.
Bilişsel durum telefon görüşmeleri kullanılarak değerlendirildi. Araştırmacılar, işlenmiş kırmızı etin her ekstra günlük porsiyonunun küresel bilişte 1,61 yıl ve sözel bellekte 1,69 yıl daha fazla bilişsel yaşlanma ile bağlantılı olduğunu buldular. Küresel biliş, dil, yönetici işlev ve işleme dahil olmak üzere genel bilişsel işlevi ifade ederken, sözel bellek kelimeleri ve cümleleri hatırlama ve anlama yeteneğidir.
Ancak günlük bir porsiyon işlenmiş kırmızı et, günlük bir porsiyon kuruyemiş ve baklagil ile değiştirildiğinde, küresel bilişte bunama geliştirme riski %20 daha düşük ve bilişsel yaşlanma 1,37 yıl daha azdı.
Alzheimer Derneği tıbbi ve bilimsel ilişkiler başkan yardımcısı Heather M. Snyder “Alzheimer hastalığının ve diğer tüm bunamaların önlenmesi büyük bir odak noktasıdır ve Alzheimer Derneği uzun zamandır daha az işlenmiş yiyecekler de dahil olmak üzere daha sağlıklı bir diyet yemeyi teşvik etmektedir çünkü bunlar [daha düşük] bilişsel gerileme riski ile ilişkilendirilmiştir. Bu büyük, uzun vadeli çalışma, daha sağlıklı beslenmenin belirli bir yolunun örneğini sunmaktadır,”
Bond Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, Alzheimer hastalığı ile günlük et bazlı ve işlenmiş gıda tüketimi arasında da güçlü bir bağlantı olduğu bulunmuştu.
Alzheimer İle İşlenmiş Gıda Tüketimi Arasında Güçlü Bir Bağlantı Bulundu