Kovid-19 hastalığını hafif atlatan ve araştırmaya katılan hastaların yarısında, belirtiler kaybolsa da koronavirüsün 8 güne kadar varlığını koruduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.
independent: Araştırma, Amerikan Toraks Derneği tarafından çıkarılan American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine bilimsel yayınında yayımlandı.
Medical Express’in haberinde, araştırmanın Pekin’deki PLA General Hastanesi’nde 28 Ocak ve 9 Şubat tarihleri arasında tedavi gören ve daha sonra taburcu edilen 16 Kovid-19 hastası üzerinde gerçekleştirildiği belirtildi. Çalışmaya katılan hastaların medyan yaşının 35,5 olduğu aktarıldı.
Araştırmacılar tüm hastaların boğazlarından iki günde bir alınan örnekleri inceledi. Hastalar tedavilerinden ve arka arkaya yapılan en az iki PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testinin negatif çıkmasının ardından taburcu edilmişti.
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ve araştırmanın başyazarlarından Dr.Sharma, “Çalışmamızdaki en önemli bulgu, hastaların yarısının hastalığın belirtilerinin tedavisinden sonra da virüsü yaymaya devam ettiği” dedi.
Daha ciddi enfeksiyonlar daha uzun yayma süresine sahip olabilir.
Bu hastalardaki başlıca belirtiler arasında ateş, öksürük, yutakta ağrı ve nefes almada zorluk yaşama yer alıyordu. Hastalar bir dizi tedavi yöntemi ve ilaç kullanarak tedavi edilmişti.
Enfeksiyonun gerçekleşmesinden belirtilerin görülmeye başlamasına kadar geçen süre bir hasta dışında geri kalan hepsinde 5 gündü. Hastalığın belirtileri kendini ortalama 8 gün boyunca gösterirken, hastalığın belirtilerinin geçmesinin ardından hastaların bulaşıcı olmaya devam ettiği sürenin bir ile 8 gün arasında değiştiği belirtildi.
Araştırmada yer alan hastaların ikisinde diyabet, birindeyse tüberküloz bulunmasına rağmen araştırmacılar bunlardan hiç birinin Kovid-19 enfeksiyonunun seyrini etkilmediğini ifade etti.
Araştırmanın yazarlarından Dr.Lixin Xie, “Eğer Kovid-19 hastalığının hafif solunum belirtilerini gösteriyorsanız ve hastalığı bulaştırmamak için evinizde kalıyorsanız, tedaviden sonra başkalarına bulaştırmayacağınızdan emin olmak için gönüllü tecritinizi iki hafta daha uzatın” ifadelerini kullandı.
Araştırmanın yazarlarının tıp camiasına özel bir mesajı var:
Kovid-19 hastaları, hastalığın belirtilerinden kurtulsalar da virüsü yaymaya devam edebilir. Bu yüzden belirtileri göstermeyen hastaların da belirtileri gösterenler kadar dikkatli biçimde tedavi edilmesi gerekiyor.
Araştırmacılar, tüm bu hastaların hafif enfeksiyonlar geçirdiğini ve iyileştiğini belirtti. Yapılan çalışmanın az sayıda hasta üzerinde gerçekleştirildiği ifade edildi. Benzer sonuçların hastalığı daha ağır geçirenlerde de benzer şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği belirsizliğini koruyor.
Dr. Xie, “Kovid-19 enfeksiyonunun hastalığın sonraki aşamalarında da bulaşma yeteğine sahip olup olmadığını araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var” dedi.
Independent Türkçe, Medical Express
İlk Sonuçlar Olumlu
İçinde koronavirüs ile karşılaşmış antikor bulunduran plazmaları nakletme işlemi Çin, Amerika ve Japonya’da uygulandı ve ilk etapta başarılı sonuçlar alındı. Amerika’nın New York şehri koronavirüsün en yaygın olduğu şehirlerden biri. Buradaki doktorlar bir an önce tedavi bulmaya çalışıyor. Araştırma ekibi hem üniversiteden hem de devletten destekler alıyor. Çin’in Şangay kentinde de doktorlar bu teknik ile güzel sonuçlar aldılar. Japonya’da ise Takeda ilaç firması testlere başladı.
Literatürde adı “convalescent plasma” yani iyileşme dönemindeki plazma olan teknik aslında 20. yüzyılda özellikle kızamık ve kabakulak hastalıklarında uygulanıyordu. Hiç bilmediğimiz bir teknik değil. Kızamık ve kabakulak hastalıkları aşılar sayesinde büyük oranda durduruldu ama bir önceki yüzyılda bu salgınlarla baş etmek kolay değildi.