“Ben Bunu Daha Önce Yaşamadım” Durumu: Jamais Vu
“Jamais vu”da tıpkı “Deja vu” gibi Fransızca’dır ve “hiç görmedim” anlamına gelir. Yaşanan bir durumun tamamen yabancı geldiği, sanki daha önce benzer bir deneyim hiç yaşanmamış gibi hissedilmesine yol açan bir bellek yanılmasıdır. Başka bir deyişle aslında çok iyi bilinen birşeyin bilinmiyormuş gibi hissedilmesidir. Örneğin kişinin yıllardır çalıştığı ofisi anlık olarak, ilk kez görüyormuş gibi hissetmesi veya çok iyi tanıdığı bir arkadaşını sanki ilk defa görmüş gibi yabancı ve uzak hissetmesi gibi.
Déjà Vu’nun Zıddı Var Ve Daha da Tekinsiz
Tekrarın zihinle tuhaf bir ilişkisi vardır. Yanlışlıkla geçmişte yeni bir durum yaşadığımıza inandığımız ve sizi ürkütücü bir geçmişlik duygusuyla baş başa bıraktığımız deja vu deneyimini ele alalım.
Ancak dejavu’nun aslında hafıza sistemimizin işleyişine açılan bir pencere olduğunu keşfettik.
Araştırmamız, bu fenomenin, beynin aşinalığı algılayan kısmının gerçeklikle senkronizasyonu bozulduğunda ortaya çıktığını buldu. Déjà vu sizi bu tuhaflığa karşı uyaran sinyaldir: hafıza sistemi için bir tür “doğruluk kontrolü” dür .
Ancak tekrarlama, daha da esrarengiz ve olağandışı bir şeye neden olabilir.
Déjà vu’nun zıttı “jamais vu”dur; tanıdık olduğunu bildiğiniz bir şeyin bir şekilde gerçek dışı veya yeni gelmesidir. Kısa süre önce edebiyat alanında Ig Nobel ödülünü kazanan son araştırmamızda , bu olgunun arkasındaki mekanizmayı araştırdık.
Jamais vu, tanıdık bir yüze bakmayı ve onu aniden alışılmadık veya bilinmeyen bulmayı içerebilir . Müzisyenler bir an için çok tanıdık bir müzik pasajında yollarını kaybederler. Tanıdık bir yere gidip yönünü şaşırmış veya onu “yeni gözlerle” görmüş olabilirsiniz.
Bu , deja vu’dan bile daha nadir görülen ve belki de daha sıra dışı ve rahatsız edici bir deneyimdir . İnsanlardan günlük hayattaki deneyimlerini anlatan anketlerde bunu tanımlamalarını istediğinizde şöyle bir açıklama yapıyorlar: “Sınavlarımda ‘iştah’ gibi bir kelimeyi doğru yazıyorum ama kelimeye tekrar tekrar bakıyorum çünkü ikinci bir kelimem yok. yanlış olabileceğini düşünüyorum.”
Basit kurulum
Jamais vu hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Ancak laboratuvarda indüklemenin oldukça kolay olacağını tahmin ettik. Birinden bir şeyi defalarca tekrarlamasını isterseniz, genellikle bunun anlamsız ve kafa karıştırıcı olduğunu fark ederler.
Jamais vu üzerindeki deneylerimizin temel tasarımı buydu. İlk deneyde 94 lisans öğrencisi, zamanlarını aynı kelimeyi tekrar tekrar yazarak geçirdiler. Bunu “kapı” gibi sıradan sözcüklerden “çimen” gibi daha az yaygın olanlara kadar değişen on iki farklı kelimeyle yaptılar.
Katılımcılardan sözcüğü olabildiğince çabuk kopyalamalarını istedik, ancak onlara durmalarına izin verildiğini söyledik ve onlara kendilerini tuhaf hissetmeleri, sıkılmaları veya ellerinin acıması gibi nedenlerini bırakmaları için birkaç neden verdik.
Her şey tuhaf gelmeye başladığı için durmak, seçilen en yaygın seçenekti; yaklaşık %70’i, jamais vu olarak tanımladığımız bir şeyi hissettiği için en az bir kez durdu. Bu genellikle yaklaşık bir dakika sonra (33 tekrar) ve genellikle tanıdık kelimeler için meydana gelir.
İkinci bir deneyde sadece “the” kelimesini kullandık ve bunun en yaygın kelime olduğunu düşündük. Bu kez insanların %55’i bizim jamais vu tanımımıza uygun nedenlerden dolayı (ancak 27 tekrardan sonra) yazmayı bıraktı.
Bu bilimsel çalışmayı yazıp yayınlamamız yaklaşık 15 yılımızı aldı. 2003 yılında insanların bir kelimeyi tekrar tekrar yazarken kendilerini tuhaf hissedeceklerine dair bir önseziyle hareket ediyorduk. İçimizden biri, Chris, ortaokuldayken ceza olarak defalarca yazması istenen satırların kendisini tuhaf hissettirdiğini, sanki bunlar gerçek değilmiş gibi fark etmişti.
15 yıl sürdü çünkü sandığımız kadar akıllı değildik. Düşündüğümüz yenilik değildi. 1907’de psikolojinin isimsiz kurucu isimlerinden biri olan Margaret Floy Washburn , öğrencilerinden biriyle üç dakika boyunca bakılan kelimelerde “çağrışım gücü kaybını” gösteren bir deney yayınladı. Zamanla kelimeler garipleşti, anlamlarını yitirdi ve parçalandı.
The Loss of Associative Power in Words after Long Fixation
Tekerleği yeniden icat etmiştik. Bu tür içebakışsal yöntemler ve araştırmalar psikolojide gözden düşmüştü.
Daha derin içgörüler
Bizim benzersiz katkımız, tekrarlamadaki dönüşümlere ve anlam kayıplarına belirli bir duygunun (jamais vu) eşlik ettiği fikridir.
Jamais vu size bir şeyin fazla otomatik, fazla akıcı, fazla tekrarlı hale geldiğine dair bir sinyaldir. Mevcut işleyişimizden “hızlıca kurtulmamıza” yardımcı olur ve gerçek dışılık hissi aslında bir gerçeklik kontrolüdür.
Bunun olması gerektiği mantıklı. Bilişsel sistemlerimiz esnek kalmalı, tekrarlanan görevlerde çok uzun süre kaybolmak yerine dikkatimizi ihtiyaç duyulan yere yönlendirmemize olanak sağlamalıdır.
Jamais vu’yu daha yeni anlamaya başlıyoruz. Ana bilimsel açıklama “doygunluk”tur – bir temsilin anlamsız hale gelinceye kadar aşırı yüklenmesi.
İlgili fikirler arasında “sözel dönüşüm etkisi” yer alır; bu sayede bir kelimeyi tekrar tekrar tekrarlamak sözde komşuları harekete geçirir, böylece döngüsel “tress” kelimesini tekrar tekrar dinlemeye başlarsınız, ancak daha sonra dinleyiciler “giysi”, “stres”, “stres”, “giysi” duyduklarını bildirirler. ” veya “çiçekçi”.
Aynı zamanda yanan gaz halkaları gibi nesnelere kompulsif bir şekilde bakmanın etkisini inceleyen obsesif kompulsif bozukluk (OKB) araştırmasıyla da ilişkili görünüyor . Tekrar tekrar yazmak gibi, etkileri de tuhaftır ve gerçekliğin kaymaya başladığı anlamına gelir; ancak bu, OKB’yi anlamamıza ve tedavi etmemize yardımcı olabilir.
Kapının kilitli olup olmadığını tekrar tekrar kontrol etmek işi anlamsız hale getiriyorsa, kapının kilitli olup olmadığını anlamak zorlaşacak ve böylece bir kısır döngü başlayacaktır.
Sonuçta Ig Nobel edebiyat ödülüne layık görülmekten gurur duyuyoruz. Bu ödülleri kazananlar, “güldüren, sonra düşündüren” bilimsel çalışmalara katkıda bulunuyor.
Jamais vu ile ilgili çalışmalarımızın yakın gelecekte daha fazla araştırmaya ve daha fazla içgörüye ilham vereceğini umuyoruz.
Akira O’Connor , Psikoloji Kıdemli Öğretim Görevlisi, St Andrews Üniversitesi ve Christopher Moulin , bilişsel nöropsikoloji profesörü, Grenoble Alpes Üniversitesi (UGA)
orjinal makale:
Jamais vu: the science behind eerie opposite of déjà vu