Oxford Üniversitesi, Francis Crick Enstitüsü ve University College London’dan bilim insanları tarafından geliştirilen LungVax aşısı, son derece başarılı Oxford/AstraZeneca COVID-19 aşısına benzer bir teknoloji kullanıyor.
Ekibe, 3 bin doz aşı üretmeleri için yardım kuruluşları Cancer Research UK ve CRIS Cancer Foundation tarafından 1,7 milyon sterline kadar fon sağlandığı bildirildi.
Cancer Research UK verilerine göre, Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 48 bin 500 akciğer kanseri vakasının görüldüğü ve bunların %72’sine sigaranın neden olduğu biliniyor.
Yardım kuruluşunun CEO’su Michelle Mitchell, geliştirilmekte olan “LungVax” aşısının kanserin daha önlenebilir olduğu bir geleceğe doğru “gerçekten önemli bir adım” olduğunu söyledi.
Mitchell, “Dünyayı pandemiden başarıyla çıkaran bilim, yakında bizi insanların kanser korkusu olmadan daha uzun ve daha iyi hayatlar yaşayabileceği bir geleceğe doğru yönlendirebilir. Araştırmanın altın çağındayız ve bu, akciğer kanserinde hayatta kalmayı dönüştüreceğini umduğumuz pek çok projeden biri” dedi.
“Araştırmanın altın çağındayız ve bu, akciğer kanserinden sağkalımı dönüştüreceğini umduğumuz birçok projeden biri” diye ekledi.
Eurostat’a göre akciğer kanseri, 2020’de AB’deki tüm ölümlerin yüzde 4,5’ini ve kansere bağlı ölümlerin beşte birini oluşturdu. AB’de kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir.
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre akciğer kanseri için en büyük risk faktörü, 10 vakanın yedisinden fazlasından sorumlu olan sigara içimidir.