Kanserle ilgili yapılan araştırmalara geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi. Amerikan Tıp Birliği Dergisi JAMA’nın açıkladığı son rapora göre dünyada kanserin son 10 yıl içerisinde artış gösterdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Rapora göre 2010 yılında 18.7 milyon olan yeni kanser vakası 2019 yılında 23.6 milyona çıktı. Kansere bağlı ölümler de yine 2010 yılında 8.2 milyon iken 2019 yılında 10 milyona ulaştı” açıklamasında bulundu.
Kanserin dünya genelinde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ölüme yol açan ikinci hastalık olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Araştırmada yer alan en önemli bulgulardan bir tanesi ülkelerin gelişmişlik endeksleri ile kanserin toplum içinde yol açtığı sorunlar arasındaki farklılıklar. Örneğin, Türkiye’nin de içinde yer aldığı yüksek gelişmişlik endeksindeki ülkelerde kansere bağlı ölümler kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin önüne geçti ve tüm dünyada üçüncü sırada yer alan anne ve çocuk gelişimine bağlı ölümler Türkiye’nin de içinde yer aldığı grupta 17. sıraya kadar geriledi” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Turhal, “Bu çalışma, kanser hastalığının özellikle düşük ve orta gelişmiş düzeydeki ülkeler için artan bir sorun olacağına dikkat çekti” dedi.
Türkiye kansere bağlı ölümlerde üst grupta yer aldı
Araştırmada, kanser türlerinden en çok soruna yol açan akciğer kanseri ilk sırada yer alırken, ikinci sırada kalın bağırsak kanseri, üçüncü sırada mide kanseri ve dördüncü sırada ise meme kanserinin yer aldığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Kanserin artış hızı beş ayrı kategoride değerlendirildiğinde Türkiye yıllık artış hızı yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında olan orta grubun içinde yer aldı. Kansere bağlı ölümlerin sınıflandırıldığı 5 grup içinde ise Türkiye biraz daha üst bir grup olan yüzde 1’den daha ileride bir düşme sağlayan ülkeler grubu arasında yer aldı” şeklinde konuştu.