Liv Hospital Ankara ve İstinye Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Olgular Eşliğinde Lokal İleri Evre Kanser Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım’ın ele alındığı ‘Onkoloji Sempozyumu’ Ankara’da düzenlendi.
İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in katıldığı sempozyumun ev sahipliğini Liv Hospital Ankara Genel Müdürü Nazlıhan Alkan ve Akademik Süreçlerden Sorumlu Medikal Direktör Prof. Dr. Saadettin Kılıç üstlendi. Hilton Otel’de 4 oturumda gerçekleştirilen sempozyuma, çeşitli üniversitelerden alanında uzman birçok değerli hekim katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, kanser vakalarının sayısal verilere dayanarak arttığını belirterek, ‘Bu sempozyumun birçok konuda faydası olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi.
KANSER HASTALIKLARINI CERRAHİSİZ TEDAVİ EDEBİLMEK MÜMKÜN
Liv Hospital Ankara Tıbbi Onkoloji Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, sempozyumda farklı kanser türlerindeki son gelişmeleri irdelediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Akıllı ilaç olarak tabir edilen hedefleyici ilaçlar, immünoterapiler gerçekten çok büyük çığır açtılar. Özellikle bazı kanser türlerinde çok daha uzun süreli sağkalım hatta halk arasında ‘tamamen kurtulma’ olarak adlandırılan ‘kür’ diyebileceğimiz sonuçlar elde etmeye başladık. Dünyadaki tüm onkologların katılımıyla gerçekleşen ‘American Society Of Onkoloji Congress’ kanser kongresinde yaşanan yeni gelişmeler oldu. İlk kez lokal ileri evre bir kanser türünde immünoterapik ajan ile 12 hastanın tedavi edildiğini ve bu hastaların tümünün de tam yanıt elde edildiği ifade edildi. Hastalığın tamamen ortadan kalktığına şahit olduk. Bu durumda da cerrahi işlemden ve radyoterapi gibi yan etkilerden kaçınılması mümkün olan bir gelişme söz konusu olacak. Yani hastalar hem hastalıktan kurtulacaklar hem de bunun karşılığında da çok ciddi anlamda bir yaşam kalitesine sahip olacaklar.”
Meme ve akciğer kanserinde de yeni gelişen immünoterapilerin söz konusu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, “Bunlarda özellikle spesifik gruplarda çok daha uzun süreli sağkalım sonuçları elde edebiliyoruz. Bu sonuçlar gerçekten ümit verici. Bize de yakında belki de kanserin artık bu kadar korkulacak bir hastalık olmayacağını, kronik bir hastalık haline gelebileceğini düşündürüyor. Daha erken tanı yöntemleri ile cerrahisiz kanser hastalıklarını tedavi edebileceğiz. Yakın dönem için çok iddialı olmamak lazım. Uzun dönemde bunun gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.