Journal of Experimental Medicine’de yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, Yale araştırmacıları tarafından geliştirilen bir terapi, farelerde tümörleri küçültmek veya öldürmek için bağışıklık hücrelerini uyarmakta . Araştırmacılar, terapinin tek başına veya mevcut kanser immünoterapileriyle kombinasyon halinde etkili olduğunu ve kalıcı etkilerinin ortaya çıktığını belirtti.
Yale araştırmacıları Akiko Iwasaki ve Anna Pyle liderliğindeki araştırma ekibi, virüslerle savaşmak için geliştirilen sentetik bir RNA molekülünün, tümörlere karşı bir bağışıklık tepkisini tetikleyip tetikleyemeyeceğini inceledi. Stem Loop RNA 14 (SLR14) olarak adlandırılan molekül, hücrelerdeki virüsleri ve diğer tehditleri tespit eden bir geni etkinleştirmek için özel olarak tasarlanmıştır.
Iwasaki, “ Bizim düşüncemiz, tümörün içindeki viral bir enfeksiyonu taklit etmek, bağışıklık sistemini bir enfeksiyon olduğunu düşünerek kandırmak ve ondan kurtulmak” dedi.
Bu teoriyi test etmek için araştırmacılar birkaç farklı yaklaşımla deney yaptılar. SLR14’ü doğrudan farelerdeki tümörlere enjekte ettiler ve bağışıklık sisteminin güçlü T hücreleri tarafından kanseri tahrip ettiklerini gözlemlediler. Terapiyi bir tümör üzerindeki bir bölgeye ulaştırdıklarında, T hücrelerini farklı bir bölgeye yanıt vermeleri için uyardı ve bu da geniş bir etki gösterdi.
Başka bir deneyde, tümör hücrelerini vücudun her yerine yayarak kalbin sol ventrikülünden enjekte ederek kanser metastazı taklit ettiler. Sonuçlar, katı tümörlerde SLR tedavisinin, metastatik kanserin daha da büyümesini engelleyebildiğini gösterdi.
Diğer araştırmalar SLR14’ün mevcut kanser immünoterapi ilaçları ile karşılaştırılabilir olduğunu ve bunların anti-tümör tepkilerini artırabildiğini gösterdi. Iwasaki, “Tek bir terapi ajanı olarak önemli bir etkiye sahiptir ve mevcut bağışıklık tedavileriyle birleştirildiğinde sinerjik bir etki görüyoruz” dedi.
Araştırmadaki bir sonraki adım, insan denemelerinde tek başına ve diğer terapilerle kombinasyon halinde terapi testi yapmaktır.
Görsel kaynaktan alınmıştır