Ana Sayfa İlaç “Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefiyle çalışıyoruz”

“Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefiyle çalışıyoruz”

 “Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma” hedefiyle kanser alanında pek çok çalışma ve bilimsel iş birliği yürüten AstraZeneca Türkiye’nin Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış 1 – 7 Nisan Ulusal Kanser Haftası özelinde yaptığı açıklamada, herkesin kanser tedavilerine eşit şekilde erişebilmesinin önemine değinerek bu kapsamda hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

2020 yılında yaklaşık 10 milyon kişinin ölümüne ve neredeyse her altı ölümden birine neden olan kanser, küresel çapta başlıca ölüm nedenlerinden biri[i]. Aynı yılın verilerine göre dünya genelinde 18,1 milyon kanser vakasının görüldüğü tahmin ediliyor[ii]. Bu nedenle kanser konusunda farkındalığı artıran ve bu alanda çalışmalar yürüten kamu ve özel kurumları bir araya getiren 1 – 7 Nisan Ulusal Kanser Haftası, milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçlaması açısından oldukça önem taşıyor.

Son yıllarda kanserin önlenmesi ve tedavisine yönelik çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyleyen ve Ulusal Kanser Haftası özelinde açıklamalarda bulunan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini hedef alarak ortadan kaldırmasını sağlayan immünoterapi ve kanser tedavisini hastanın genetik özelliklerine göre kişiselleştiren tedavilerin ortaya çıkması olumlu gelişmeler. Teşhis ve tarama programlarının uygulanması, kanserin tedaviye en uygun olduğu erken evrelerde tespit edilebilmesini de sağlıyor[iii]. Buna karşın çok sayıda insan, maliyet veya bazı sağlık kurumlarında uzman ekipman veya ekiplerin bulunmaması gibi nedenlerden ötürü bu yeniliklere erişemiyor. İlgili tüm paydaşların kolektif çabasıyla kanser alanında anlamlı bir ilerleme kaydedebileceğimize inanıyor ve Ulusal Kanser Haftası’nın farkındalık sağlamaya katkısı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“45’ten fazla klinik çalışma yürütüyoruz”
“AstraZeneca olarak, herkesin kanser tedavilerine eşit şekilde erişebilmesini sağlamak ve kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak gibi cesur bir hedefimiz var” diyen Barış, “Sağlık hizmetlerini dönüştürmek, hastaların hayatını daha iyi hale getirmek ve insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık sorunlarından olan kansere çözüm geliştirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda Türkiye genelinde kanser alanına odaklanan 45’ten fazla klinik çalışma yürütüyoruz. Kolektif çabamızın bir iz düşümü olarak kanser ile yaşayan hastaların hayatlarında anlamlı bir fark yaratmak ve farkındalık sağlamak için dernekler, akademik kurumlar ve bilim insanlarıyla birçok iş birliği yapıyoruz. Yürüttüğümüz klinik çalışmalar ve paydaşlarımız ile gerçekleştirdiğimiz projeler, kanser alanındaki taahhütlerimize ne denli bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

“Dört alanı kapsayan uygulamalar yürütüyoruz”
Kanser tedavileri için onkoloji alanında devrime öncülük eden kurumlar arasında olduklarını belirten Barış, hayat değiştiren tedavileri keşfetmek, geliştirmek, sağlığın hizmetine sunmak ve tedavi potansiyelini artırmak için bilimi takip ederek dört alanı kapsayan uygulamalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Bu alanların; klinik araştırmalar, ilaçlar, hasta deneyimi ve çalışanlar olduğunu söyleyen Barış, “Klinik stratejimiz, hayatta kalma süresini artırmak için kansere daha erken ve daha akıllıca müdahale etmek üzere tasarlandı. Kanser tedavisinde ilaç portföyümüz meme ve akciğer kanserleri, gastrointestinal kanserler, genitoüriner kanserler ve bazı kan kanserleri gibi en zorlu kanser türlerine odaklanıyor. AstraZeneca olarak yenilikçi ilaçlar geliştirmenin ve sağlığın hizmetine sunmanın ötesinde sağlık alanında iş birlikleri ile çözüm sunmayı, baştan sona hasta yolculuğu ve deneyiminin önemli bir çözüm ortağı olmayı ve bunu yaparken en yeni teknolojileri kullanmayı hedefliyoruz. Küresel sağlık sorunlarının çözümüne katkı sağlayan, ilaçları milyonlarca insan tarafından kullanılan, bilim odaklı bir şirket olarak kanser tedavisinde yenilikleri sürekli olarak takip ediyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı tutkuyla işlerini yapan çalışma arkadaşlarımızın katkılarıyla, yenilikçi kültürümüzden güç alarak hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de paydaşlarımızla ‘hastalar önceliğimizdir’ ilkemiz doğrultusunda tanıdan tedaviye ve takibe kadar her aşamada iş birliği içinde çalışmaya devam edecek; her zaman olduğu gibi bilim insanları, hükümetler, uluslararası ve ulusal kuruluşlar ve üreticilerle iş birliği halinde sağlık çözümlerine erişimi artırmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Kansere karşı farkındalığı artırmak için bilimsel iş birlikleri gerçekleştiriyor
AstraZeneca Türkiye’nin, yürüttüğü klinik araştırmalarının yanısıra ülkemizde kanser alanında toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik önemli çalışmaları da bulunuyor.

AstraZeneca Türkiye’nin sağladığı koşulsuz destek ile Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin hayata geçirdiği “Akciğerimizi Okuyoruz” projesi kapsamında www.akcigerimiziokuyoruz.com web sitesi yayına alındı. Şu ana kadar 40 binden fazla kişinin giriş yaptığı bu web sitesinde, dünya çapında ve Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedeni olan akciğer kanseri belirtileri ve risk faktörleri gibi başlıklar altında bilgiler yer alıyor.

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi ve kendilerine en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması amaçlanıyor. Şu ana kadar Antalya ve Trabzon’da yaklaşık 400 kadına bilgilendirme eğitimi verildi. Bu kadınların en yakın KETEM’de meme taramalarının yapılması sağlandı. Eğitim alanların yüzde 10’undan fazlası ileri tetkiklerin yapılması için hastanelere sevk edildi.

Her biri alanında uzman olan beş dernek, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile ilk defa bir araya gelerek Türkiye’de ilk kez yumurtalık ve prostat kanserlerine özel “Genetik Tanı Uzlaşı Raporu”nu hazırladı. Patoloji Dernekleri Federasyonu, Tıbbi Genetik Derneği, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği ve Türk Üroonkoloji Derneği tarafından hazırlanan raporda her dört yumurtalık kanserinden birinin nedeninin kalıtsal olduğu belirtilirken prostat kanserinin de kalıtsal meme ve yumurtalık kanseri ile ilişkili olduğuna dikkat çekildi.

Kanser hastalarının moleküler genetik testlere, laboratuvar bilgilerini de vererek ulaşmalarını sağlamak amacıyla koşulsuz katkılarımızla Tıbbi Genetik Derneği tarafından https://trgentest.com/ web sitesi üzerinden TRGENTEST arama motoru geliştirildi. Platformda, Türkiye genelinde üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ve özel hastane laboratuvarları ile özel laboratuvarlardan oluşan 112 genetik test laboratuvarında yapılabilen 200’e yakın tetkik sorgulanabiliyor.