Ana Sayfa Manşet Kanserle Dans Derneği Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı Faaliyetleri

Kanserle Dans Derneği Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı Faaliyetleri

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ile Akciğer Kanseri Farkındalık ayı kapsamında dernek olarak yaptıkları çalışmalar üzerine konuştuk.

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK ÇALIŞMALARIMIZA ÜNLÜLERDEN TAM DESTEK GELDİ

W- Bize biraz Kanserle Dans Derneği’nden ve kendinizden bahseder misiniz?

S.G- Kanserle Dans Derneği, babaları kanser hastası olan iki arkadaş, Ebru Tontaş ve Esra Ürkmez’in yaşadıkları tecrübeleri paylaşmaya ve benzer süreçleri yaşayanlara destek olmaya karar verdikten sonra 2013 yılında kurdukları bir dernek.

Derneğimizin ana amacı, kanserde erken teşhis ve önlemeye yönelik çalışmalar yapmak. Bununla birlikte, kanser tedavisini hasta merkezli hale getirmeye çalışan bir hasta derneğiyiz ve bu vizyonla, farkındalık çalışmalarımızın yanı sıra, kanser hasta ve yakınlarına ücretsiz psikoterapi, yoga, dans ve diğer sosyal aktiviteleri sunarak motivasyonlarını güçlü kılmak için çalışıyoruz. Bugüne kadar kanser hastaları ve yakınlarına yönelik pek çok proje ve faaliyet gerçekleştirdik, yurtdışı ve yurtiçi hasta dernekleriyle işbirlikleri yaratarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kanserle Dans Derneği olarak, hastalar ve yakınlarıyla yaşadıklarımızı, deneyimlerimizi paylaştığımız ve birbirimize nasıl daha destek oluruz yaklaşımıyla oluşturduğumuz kocaman bir aileyiz. Ben de kanser tedavim bittikten sonra 2013 yılında bu harika aileye katıldım. Psikolojik olarak kendimi hazır hissettiğim anda ve bir dernekte gönüllü olarak çalışarak erken tanının önemini insanlara anlatmalıyım diye düşünürken, derneğin Facebook sayfasını takip etmeye başladım ve paylaşımlarını gördükçe Kanserle Dans’ın müdavimi oldum. Sayfadaki herkes gönülden bir şeyler yapmak için çalışıyordu, o gruba bende dahil oldum. O günden bugüne, insanları bilgilendirmek, erken tanı konusunda farkındalık yaratmak için gönül dostu doktorlarımız, uzmanlarımız ve gönüllülerimizle el ele vererek, Kanserle Dans ailesi olarak hep birlikte çalışıyoruz.

Yenilikçi tedavi yöntemlerini
hastalarımız büyük bir umutla bekliyor

W- Akciğer kanseri ve özellikle tedavisindeki yeni gelişmeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

S.G- Akciğer kanseri dünya çapında en yaygın kanser türü. Ne yazık ki her yıl yaklaşık 2,1 milyon insanı etkiliyor ve tahmini 1,7 milyon can kaybına neden oluyor. Akciğer kanseri en sık görülen kanser olduğu gibi, hem dünyada hem de ülkemizde en fazla can kaybına neden olan bir kanser türü aynı zamanda. Bu nedenle erken tanı ve tedavi hayati öneme sahip. Biz de Kanserle Dans Derneği olarak bu yönde yürüttüğümüz farkındalık çalışmalarımıza her gün daha fazla insana ulaşma gayesiyle devam ediyoruz.

Bugün akciğer kanseri alanında pek çok yeni tedavi ve ilaç geliştirilmekte. Bu yenilikçi tedavilerle, hastaların yaşam kalitesini ve süresini artırmada, kanserin tedavi edilmesinde çok başarılı sonuçlar alınıyor. Bu noktada, hastalarımızın büyük bir umutla beklediği bu tedavilere ulaşması çok kıymetli, Kanserle Dans Derneği olarak hastalarımızın kanserle mücadelede fark yaratacak yeni tedavilere ulaşabilmesi için yetkililerin gayretli çabalarını gönülden destekliyoruz. Erken tanının önemiyle birlikte, yeni tedavilere erişim konusundaki çalışmalara önümüzdeki süreçte yer vermeyi arzu ediyoruz.

Dijital eğitimlerle daha fazla hasta
ve hasta yakınına ulaştık

W- 2020 yılında Kanserle Dans Derneği olarak Akciğer Kanseri Farkındalık Ayında yaptığınız çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

S.G- Bu yıl Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, Kasım ayı boyunca süren ve tüm aya yayılan bir dizi çalışma yaptık. Öncelikle akciğer kanseri konusuna dikkat çekmek ve farkındalık çalışmalarına destek vermek amacıyla hastalar ve hasta yakınlarına yönelik dijital eğitimler serisi gerçekleştirdik. İlgilenen herkesin katılabildiği ve konunun uzmanları tarafından verilen dijital eğitimlerle, pandemi sürecinde özellikle kanser hastalarının gerekli hijyen koşullarında ve sosyal mesafeyi koruyarak doğru bilgiye erişimlerinin sağlanmasını hedefledik. Daha fazla insana ulaştığımız dijital eğitimlerimiz; akciğer kanseri ve yeni tedavi yöntemleri, psikoloji, beslenme konularını kapsadı.

Eğitimlerle ana hedeflerimiz, öncelikli olarak akciğer kanserinin nedenlerine, erken teşhisin yaşamsal önemine ve immünoterapi gibi yeni geliştirilen tedavilere yönelik farkındalığın artırılması oldu. Özellikle akciğer kanserine karşı dünyada geliştirilen pek çok tedavi var ve bu tedavilere Türkiye’deki hastaların da ulaşması için gerekli farkındalık ve bilgi paylaşımı yapmayı önemsiyoruz. Kanser konusunda bir yandan farkındalık yaratma çalışmaları yaparken, hastaların en yeni tedavi yöntemlerini öğrenmesi ve bu tedavilere ulaşması için de çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra hastalar ve hasta yakınlarının KOVİD-19 pandemisi sürecini daha rahat atlatmalarına destek verilmesini de amaçladık.

Kanser hastalığında psikoloji ve beslenme de hastaların günlük yaşamlarında çok önemli konular arasında yer alıyor. Bu konularda verilen eğitimlerle takipteki kanser hastalarının psikoloji ve beslenmeye bağlı şikayetlerinin önüne geçilebilmesini hedefledik. Verilen dijital eğitimlerle KOVİD-19 sürecinde uzaktan bilgilendirme yoluyla hasta ve hasta yakınlarının hastane ortamına girmeden, evlerinden gerekli bilgilere erişimleri sağlanmış oldu. Bu noktada, bu projede yanımızda olan değerli hekimlerimiz Prof. Dr. Umut Demirci, Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve Doç. Dr. Cantürk Taşçı başta olmak üzere, projeye emeği geçen tüm eğitmenlerimize ve projenin hayata geçirilmesine verdiği koşulsuz destek ile katkı sağlayan BMS firmasına bir kez daha en içten teşekkürlerimizi iletmek isteriz.

Akciğer kanseri konusunda en güçlü yanlarımızdan biri olan sosyal medyadan faydalandık,
ünlüler de tam destek verdi

W- Akciğer Kanseri Farkındalık ayında sosyal medyada ünlülerin de gönüllü olarak katıldığı bir kampanya yürüttünüz. Biraz bahseder misiniz?

S.G- Farkındalık yaratma konusunda en temel hedefimiz olabildiğince daha fazla insana ulaşmak. Bu açıdan akciğer kanseri konusunda, dernek olarak en güçlü yanlarımızdan olan sosyal medyadan da yararlandık. Sosyal medyada 172.000’den fazla takipçimiz var. Farkındalık çalışmalarımızla olabildiği kadar çok kişiye ulaşmak ve erken tanının hayat kurtardığını anlatmak istiyoruz. Kasım ayı süresince sosyal medyada akciğer kanserinde erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapan bir kampanya yaptık. Bu kampanyada ünlülerimiz sağ olsunlar gönüllü olarak bize destek verdiler. Çektikleri kısa videolar ile Kanserle Dans Derneği için “Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarır” ana mesajını sosyal medya üzerinden paylaştılar.

Bu kampanyada bizimle birlikte olan ve bizden desteğini esirgemeyen Sevgili Ayşe Arman, İbrahim Büyükak, Nedim Saban, Zeynep Beşerler, Özlem Yıldız, Balçiçek İlter, Özgür Özgülgün, Şenay Gürler, Şencan Güleryüz, Selin Işık, Ceren Benderlioğlu’ na bir kez daha teşekkür etmek isteriz. Bu arada gönül dostu hekimlerimiz ve uzmanlarımız da kampanyamıza destek vererek bizleri çok mutlu ettiler. Bu vesileyle Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Prof. Dr. Emine Nur Tozan, Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, Prof. Dr. Özlem Er, Uzman Diyetisyen Dilşat Baş ve Psikolog Sibel Cesur Akyunak’ a da değerli destekleri için çok teşekkür ederiz.

Tüm sosyal medya hesaplarımız üzerinden 172 bin dolayında dostumuza erişim sağlıyoruz

W- Sosyal medyanın dernek olarak güçlü bir alanınız olduğunu söylediniz. Sosyal medyada neler yapıyorsunuz?

S.G- Bugün insanlara ulaşmada en önemli mecralardan biri de sosyal medya ancak sosyal medyada doğru bilginin paylaşılması da en kritik noktalardan biri. Biz de Facebook sayfamızı, bu doğrultuda ana sosyal medya kanalımız olarak konumluyoruz. Burada 86.782 takipçimiz var. Son bir ayda ana sayfamıza erişim sayısı bir milyonu aştı. Bu da hasta dernekleri ve terapötik alanlarla ilgili kamuoyunda artan ilgiye ve doğru bilgiye erişim ihtiyacına işaret ediyor. Biz de sosyal medya kanallarımız aracılığıyla geniş kitlelere en doğru bilgiyi vermeye gayret ediyoruz. Facebook kapalı grup sayfamızda takipçi sayımız ise 31.600 kişi. Instagram takipçi sayımız 41.300, Linkedin bağlantı sayımız ise 2900. Youtube kanalımızda abone sayımız: 8.555 ve pek çok farklı alandan konunun uzmanları ya da hastaların öykülerini bulabileceğiniz 984 video bulunuyor. Bu videolar gerçekten ilham verici ve benzersiz bir bilgi kaynağı. Bize gönülden destek veren tüm hekimlerimize ve uzmanlarımıza bu vesileyle teşekkür ediyor, her zaman yanımızda olan çok değerli gönüllülerimiz ve takipçilerimize de minnetlerimizi sunuyoruz.

Kanserle Dans ailesini büyütmek, daha fazla insanın hayatına dokunmak için sosyal medyayı etkin kullanmayı önemsiyoruz. Örneğin Youtube kanalımızda son 1 aydaki  görüntülenme sayısı 158.880. İzlenme süresi ise 1.854 saat. Tüm sosyal medya hesaplarımız üzerinden 172 bin dolayında dostumuza erişim sağlıyoruz. Bunlar değerli rakamlar çünkü bu kadar çok kişiye dokunabildiğimizi ve doğru bilgi aktarabildiğimizi bilmek bizim için çok önemli. Sosyal medya çok güçlü bir iletişim ve erişim kanalı. Özellikle erken tanı odağımıza hizmet eden, kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla kullandığımız eşsiz bir platform diyebilirim. İlerleyen süreçte sosyal medyada daha bir çok yeni projeyi hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza hız kazandırdık.

W- Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

S.G- Bir yandan hastalar, hastaların yakınları, doktorlarımız, uzmanlar ve gönüllülerle birlikte etkin ve faydalı çalışmalara odaklanırken, dernek olarak projelerimizi ve ilham veren öykülerimizi daha fazla insana ulaştırmak ve ailemizi büyütmek için de kafa yoruyoruz. Üyelerimize en iyi şekilde destek verebilmek için aldığımız eğitimler ve katıldığımız toplantılarla kendimizi sürekli yeniliyor ve geliştiriyoruz. Bu kapsamda, son dönemde katıldığımız ve derneğimizin ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmış olan kapasite artırma ve stratejik destek programları ile yetkinliklerimizi daha da güçlendirme hedefimize yönelik önemli mesafeler kat ettik. Özellikle yenilediğimiz web sitemiz, iletişim alanındaki sesimizi duyurmamıza katkı sağlayan çalışmalarımızla, artık bizi ve büyük ailemizi çok daha fazla göreceğinizi düşünüyorum.

Önümüzdeki dönemde farkındalık kampanyalarımızla akciğer, kolon, meme ve jinekolojik kanserlerdeki vaka sayısını azaltmak için çalışacağız

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan

S.G- Önümüzdeki süreçte derneğimizin çalışma alanı olan 4 ana kanser türünde geniş çaplı bilinçlendirme kampanyaları yürütüyor olacağız. Özellikle sosyal medya kanallarımız bu süreçte ana aksiyon alanımız olacak gibi görünüyor. Nihai hedefimiz ise erken tanı ve tedavi ile akciğer, kolon, meme ve jinekolojik kanserlerdeki vaka sayılarını azaltabilmek. Kanserle Dans Derneği olarak, erken teşhis, tarama ve risk faktörleri konusunda farkındalık yaratacak, kanser tedavisini hasta odaklı hale getirecek çalışmalarımıza bugüne kadar gösterdiğimiz aynı yüksek enerji ve umutla devam edeceğiz.

Bununla birlikte, kanser tedavisinde hastayı merkeze alan bir yaklaşımın önemine inanıyoruz ve hem hastalar hem de yakınlarına, tedavi sürecinde psikolojik ve sosyal destek sağlama noktasında yeni projeler üzerinde çalışıyoruz.

W- Filiz Hanım değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür eder başarılar dileriz.