Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanları kanserle mücadele eden insanlarda bulunan yeni bir tür immün hücresi keşfetti. Diğer katil T hücrelerinden farklı olacak şekilde, çoklu kanser hedeflerini tek seferde vurarak yeni tümör oluşumunu 1 yıl sonrasında bile engelleyebilen bir T hücresi tipi bulundu. Yeni gelişme sayesinde daha etkili kanser tedavileri geliştirilebilir.
İmmün sistemimiz patojenler, hastalıklar ve kansere karşı ilk cephedir. İmmünoterapinin temelinde hastadan alınan immün hücrelerini yeniden güçlendirerek, onları kansere karşı yeniden güçlü hale getirmek vardır.
Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanlarının yeni yaptığı araştırmada, farklı hastalarda başarılı ve başarısız tedavilerin biyolojik farklılıklardan kaynaklanabileceği araştırıldı. 10 yıldan uzun bir sürede Faz 1 ve Faz 2 Tümör İnfiltre Lenfosit tedavisi araştırıldı. Araştırmada hastanın tümörü üzerindeki beyaz kan hücrelerine odaklanıldı.
Tedaviden sonra başarıyla iyileşen kanser hastalarından alınan kan hücreleri hayatta kalan katil T hücrelerinin 1 yıl sonrasında bile halen çok güçlü tepkiler verdiği gözlendi.
Sağlıklı ve kanserli hücreler arasındaki farklara dayanarak, bu T hücrelerinin hangi hedefleri tanıdığını tahmin etmek için tasarlanmış algoritmalar kullandılar. Bilim insanları, kanseri yenen hastaların T hücrelerinin, kanser hücrelerinde çok sayıda protein değişikliğini tanıdığını keşfettiklerinde şaşırdılar. Aslında, her bir T hücresi genelde bir seferde yalnızca bir proteini hedeflediği düşünülür.
Çalışmanın baş araştırmacısı Profesör Andy Sewell, “Kanserden kurtulan birinden alınan çok yönlü katil T hücresinin, kanseri tanımada normal bir antikanser katil T hücresinden önemli ölçüde daha iyi olduğu gösterildi” dedi. “Ayrıca, kanserle ilişkili birden fazla proteine aynı anda yanıt verme yeteneği, bu T hücrelerinin çoğu kanser türüne yanıt verebileceği anlamına geliyordu, çünkü kanserler yalnızca anormal hedeflerden birini tehlikeli olarak tanımlayıp öldürmek için gerekliydi.”
Ardından ekip, kanseri başarıyla temizleyen hastaların kanında çok sayıda bu çok yönlü T hücresi buldu, ancak kanseri ilerleyen hastalarda bu hücrelerin hiçbirini bulamadı.
Ekip, bu T hücreleri ile kanser temizliği arasındaki bağlantıyı kesin olarak doğrulamak için gelecekte daha fazla çalışmaya ihtiyaç olacağını belirtiyor. Bu bağışıklık hücrelerinin neyi hedeflediğini anlayabildiğimizde, diğer kanser tedavilerini de iyileştirebiliriz.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Garry Dolton, “Şu anda birden fazla kanserden kurtulan kişide çok yönlü T-hücreleri gördük, bu nedenle bu hücrelerin iyi bir prognozla bağlantılı olup olmadığını incelemek bir sonraki adım olacak” dedi. “Bunun ötesinde, laboratuvarda bu tip T-hücresinin genetik mühendisliğini yapabiliriz. Bu nedenle, tasarlanmış çok yönlü T hücrelerinin, şimdi bazı lösemi türlerini tedavi etmek için tasarlanmış CAR-T hücrelerinin nasıl kullanıldığına benzer bir şekilde çok çeşitli kanserleri tedavi etmek için kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı umuyoruz. Bu araştırmaya daha birkaç yıl olsa da şimdiye kadar elde ettiğimiz bulgular bizi cesaretlendiriyor.”