Araştırmacılar, kapatıldığında belirli kanser hücrelerini kemoterapiye daha duyarlı hale getiren ROHJ geni tarafından kodlanan bir protein belirlediler.
Belçikalı bilim adamları, belirli kanser türlerinin neden kemoterapiye direnç geliştirdiğini belirleyerek, Kemoterapi direncinde yer alan bir proteini üreten geni kapatarak, dirençli kanser hücrelerini tedaviye daha duyarlı hale getirdiler.
Kemoterapiye karşı direnci kontrol ettiği kanıtlandı
Hedefe yönelik tedavilerde yeni gelişmeler kaydedilmesine rağmen, kemoterapi kanser tedavisinin temel dayanağı olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, hastalar kemoterapiye karşı bir direnç geliştirerek kanser hücrelerinin kanseri yok edici etkilerinden kaçmasına neden olabilir.
Epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT) adı verilen bir çalışmanın, kanser tümörü gelişimini, ilerlemesini ve metastazını ve ayrıca kemoterapiye direnci kontrol ettiği kanıtlandı. EMT yoluyla, epitelyal kanser hücreleri, komşu hücrelere yapışma yeteneklerini kaybederek artan göç ve istila yetenekleri kazanır. Ancak EMT’nin kemoterapi direncini etkileme mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır.
Genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde deneyler yapıldı
Université Libre de Bruxelles’den araştırmacılar, ikinci en yaygın cilt kanseri türü olan cilt skuamöz hücreli karsinomasına (SCC) sahip olacak şekilde genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde deneyler yaptılar. Araştırmacılar, farklı hücre popülasyonlarının kemoterapiye verdiği yanıtı araştırmak için EMT sunan kanser hücrelerini incelediler.
Farelere, insanları metastatik SCC ile tedavi etmek için kullanılan standart kemoterapi verildi. Araştırmacılar, EMT sunan kanser hücrelerinin kemoterapiye çok dirençli olduğunu ve kemoterapiye dirençli hücrelerde RHOJ geninin ekspresyonunun yüksek olduğunu buldular. Gen, RHOJ olarak da adlandırılan küçük bir GTP bağlayıcı proteini kodlar. GTP bağlayıcı proteinler, sinyalleri hücre dışına ileterek hücre içi değişikliklere neden olur.
RHOJ, kemoterapinin neden olduğu DNA onarım yolunu aktive etti
Daha da önemlisi, araştırmacılar, RHOJ ifadesinin susturulmasının kanser hücrelerini kemoterapiye duyarlı hale getirdiğini buldular. RHOJ proteinine daha yakından bakıldığında, RHOJ’nin hücreleri kemoterapiye dirençli hale getirdiği mekanizmayı keşfettiler. RHOJ’nin, kemoterapinin neden olduğu DNA hasarından sonra bir hücrede DNA onarım yolunu aktive ettiği bulundu. Bu, kanser hücrelerinin kendilerini onarmasına ve ölümden kaçmasına izin verdi.
Çalışma, gelecekteki tedavilerin geliştirilmesi için önemli sonuçları olan belirli kemoterapiye dirençli kanser türlerinin altında yatan genetik mekanizmanın daha iyi anlaşılmasını sağladı.