ABD’deki Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, karaciğer kanseri hastaları için umut vaat eden bir tedavi yöntemi geliştirdi.
Independent Türkçe; İnvaziv olmayan, yani hastanın iç organlarının ameliyatla açılmasını gerektirmeyen tedavi yöntemi, sıçanlar üzerinde olumlu sonuç verdi.
Söz konusu hayvan deneylerinde araştırmacılar, ses dalgalarını kullanarak karaciğer tümörlerinin yaklaşık yüzde 75’ini yok etmeyi başardı.
Araştırmacılara göre, zararlı dokuların yeniden büyümesine de engel olundu. Yöntem, hayvanların bağışıklık sistemlerinin kalan dokularla mücadele etmesi ve bunların yeniden ortaya çıkmasını engellemesine olanak tanıdı.
Cancers adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarı ve biyomedikal mühendisliği profesörü Zhen Xu, “Tümörün tamamını yok edemedik. Ama gerilemesini ve gelecekteki metastaz riskinin düşmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.
Histotripsi adı verilen teknik, ultrason ışınlarının hedef alınan tümörlere odaklanmasına dayanıyor.
Ultrason dalgalarını yayan dönüştürücü, istenmeyen dokuların içinde mikro kabarcıklar oluşturarak bunların hızla genişlemesine ve çökmesine ve sonunda parçalanmasına neden oluyor.
Yöntem halihazırda ABD’deki Baptist Health South Florida hastanesinde insanlar üzerinde deneniyor.
Yaklaşımın birçok avantajı var. Araştırmacılar bu tekniğin, radyasyon ve kemoterapi gibi yaklaşımlarla aynı olumsuz yan etkilere sahip olmadığını saptadı.
Ancak Histotripsi’nin karaciğer kanseri hastaları için hem etkili hem de güvenli olduğundan teyit edilene kadar araştırmaların sürdürülmesi gerekiyor.
Michigan Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisliği alanında doktora öğrencisi ve araştırmanın baş yazar Tejaswi Worlikar, “Bu çalışmadan öğrendiklerimizin, karaciğer kanseri hastalarına yönelik histotripsi tedavisinin, gelecekte bu yöntem üzerinde yapılacak klinik ve klinik öncesi denemeleri teşvik etmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı:
“Bu çalışmaların nihai hedefi karaciğer kanseri hastaları için histotripsi tedavisinin klinik açıdan benimsenmesi olacak.”
Independent Türkçe, Futurism, Michigan Üniversitesi
Derleyen: Çağla Üren