Diyetinizde küçük bir değişiklik yapmak (sığır eti yerine tavuk, inek sütü yerine bitki sütü) karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir ve beslenmenizin sağlıklılığını artırabilir.
Karbon emisyonlarını azaltmak ve daha sağlıklı beslenmek yemek masasında başlayabilir
Tulane Üniversitesi’nden bir araştırmaya göre, sığır etinden tavuğa geçiş yapmak veya inek sütü yerine bitki bazlı süt içmek gibi basit ikameler yapmak, ortalama bir kişinin gıdadan kaynaklanan karbon ayak izini yüzde 10 oranında azaltabilir. Araştırmaya göre diyet kalitesini yüzde 35 oranında artırıyor.
Bu bulgular, araştırmacıların daha fazla tüketiciyi iklim dostu beslenme alışkanlıklarını benimsemeye teşvik edebileceğine inandığı “küçük değişiklikler” yaklaşımının potansiyelini vurguluyor.
Gıda üretimi, ülkenin sera gazı emisyonlarının yüzde 25-33’ünü oluştururken, sığır eti üretimi de bunun başlıca sorumlusudur.
7.700’den fazla Amerikalının beslenme verilerinin analiz edildiği çalışma, yaygın olarak tüketilen ve iklim etkisi en yüksek olan gıdaları belirledi ve bunların besin değeri açısından benzer, daha düşük emisyonlu seçeneklerle değiştirilmesini simüle etti.
Emisyonlarda öngörülen en büyük azalma, karışık yemeklerde görüldü: Burritolar, makarnalar ve sığır eti yerine daha düşük etkili bir proteinin ikame edilmesinin kolay olduğu benzer popüler yemekler.
Çalışma, çocuklara yönelik beslenme verilerini de dahil ederek geçmiş araştırmaları genişletti. Bir yetişkinin protein değişimine odaklanması daha etkili olsa da, çocukların bitki bazlı süte geçmesinin “karbon ayak izi üzerinde anlamlı bir etkiye” sahip olabileceği ve olumlu alışkanlıklara daha erken başlamaya yardımcı olabileceği kaydedildi.
Araştırmacılar, ikamelerin iklim hedefleri veya kişisel sağlık hedefleri için her derde deva olması amaçlanmasa da, küçük değişikliklerin büyük etkiler yaratabileceğini kanıtıdırlar.