Türkiye Osteoporoz Derneğinden Guinness Dünya rekoru denemesine destek
Amgen dünya çapında osteoporoz konusunda farkındalık yaratmaya yönelik ‘Kemikleri Değil, Rekorları Kırın’ kampanyası kapsamında on ülkede aynı anda “24 saat içinde yapılan en çok osteoporoz taraması” etkinliğini destekliyor. Kampanyanın Türkiye ayağı kapsamındaki taramalar Türkiye Osteoporoz Derneği işbirliği ile 5 Mayıs’ta İzmir’de gerçekleştirilecek. Guinness Dünya Rekorları’ndan resmi hakemlerin, taramaların sayısını doğrulamak üzere hazır bulunacağı etkinlik kapsamında dünya rekoru kırılması hedefleniyor
Biyoteknoloji şirketi Amgen, osteoporoz konusunda farkındalık yaratmak amacıyla dünya genelinde 10 ülkede başlayan ‘Kemikleri Değil Rekorları Kırın’ sağlık kampanyası kapsamında herkesi osteoporoz taraması yaptırmaya davet ediyor. Yaklaşan Anneler Günü vesilesiyle Türkiye Osteoporoz Derneği ve Guinness Dünya Rekorları işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikte 24 saat içinde yapılan en çok osteoporoz taraması ile resmi dünya rekorunun kırılması hedefliyor.
Türkiye Osteoporoz Derneği işbirliğiyle yapılacak etkinlikle, kadınları ve yakınlarını menopoz sonrası tedavi edilmeyen osteoporozun ciddi riskleri konusunda eğitmek ve hastalığa yakalanma ve osteoporozla ilişkili bir kırığa maruz kalma riski altında olup olmadıklarını belirlemek amaçlanıyor.Konuyla ilgili açıklama yapan Amgen ve Mustafa Nevzat Genel Müdürü Güldem Berkman, “Başta annelerimiz olmak üzere, herkesin kemik sağlığı önemlidir. Bu nedenle, dünya genelinde on ülkedeki 16 lokasyonda en az 3000 kişi üzerinde osteoporoz tarama testi yaparak 24 saat içinde bir osteoporoz kampanyası kapsamında yapılan en çok osteoporoz taraması ile resmi dünya rekorunun kırılması hedeflenmekte. Projenin temel amacı osteoporoz alanında bilinirlik yaratmak ve kemik sağlığının erken yaşlardan başlayarak korunmasının önemine dikkat çekmek” dedi.
Rekor belirleme konusunda küresel otorite olan Guinness Dünya Rekorları ile işbirliği yapılarak dünya çapında 24 saat içinde en çok osteoporoz taraması ile resmi rekorunun kırılması hedefleniyor. Guinness Dünya Rekorları’ndan resmi hakemler, yapılan taramaların sayısını doğrulamak için Türkiye Osteoporoz Derneği’nin 5 Mayıs Pazar günü gerçekleştireceği tarama etkinliklerinde hazır bulunacak.
Osteoporozun görmezden gelindiği takdirdi kişinin yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe sebep olabileceğini belirten Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, “Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığının belirlenmesi, risk altındakilerde kemik dansitometri tetkiki yapılması gerekiyor. Bu konudaki farkındalığın artırılması çok önemli. Bir kez kırık gerçekleşen kişide ikincil kırığın oluşmaması için önlem alınması gerekir. Menopoz sonrası osteoporoz tedavi edilebilir ve kırıklar önlenebilir. Tedaviye bağlı kalma ve uygun tedavi sayesinde kadınların kemik sağlığı iyileştirilebilir ve yaşam tarzlarını korumaları sağlanabilir” diye konuştu.
Türkiye Osteoporoz Derneği Hakkında
Türk Osteoporoz Derneği Istanbul 1998 yılında kurulmuştur. Derneğin amacı, toplantı, sempozyum ve kongreler düzenlemek, veri toplamak için, osteoporoz konusunda bilimsel çalışmaları teşvik etmektir. Hedeflerden biri de konuyla ilgili hekimler ile öğretim programları ve işbirliği yoluyla Türkiye’nin osteoporoz için rasyonel çözümler elde etmektir. Ülkenin tüm bölgelerine yönelik faaliyetlerinin yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır. Türk Osteoporoz Derneği IOF üyesidir – Uluslararası Osteoporoz Vakfı ve bu vakıf tarafından desteklenmektedir. Tüm ulusal kongrelerin bilimsel içerik IOF tarafından desteklenmiştir.
Guinness Dünya Rekorları Hakkında
GUINNESS WORLD RECORDS (GWR) rekor kıran başarılar konusunda küresel otoritedir. İlk olarak 1955’te yayınlanan ikonik yıllık Guinness Dünya Rekorları kitapları, 40’tan fazla dilde ve 100’den fazla ülkede 141 milyonun üzerinde kopya sattı. Ayrıca ilk olarak 2007’de yayınlanan Guinness Dünya Rekorları: Oyuncu Versiyonu, bugüne kadar 4 milyondan fazla sattı.
Guinness Dünya Rekorları’nın dünya çapındaki televizyon programları yılda 750 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşıyor ve yılda 328 milyondan fazla görüntülenmeye sahip olan GWR YouTube kanalının 3,7 milyondan fazla abonesi var. GWR web sitesi yılda 20,5 milyondan fazla ziyaretçi alıyor ve Facebook’ta 15 milyondan fazla takipçisi var.