Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kemoterapiden immünoterapiye…

Kemoterapiden immünoterapiye…

Kanser dünyada her yıl 8,8 milyon insanın yaşamını yitirmesine sebep oluyor. Her altı kişiden birinin, kanser hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Kanserde son dönemdeki en önemli gelişmeler kanser aşıları ve immünoterapi oldu. Özellikle hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi alanındaki gelişmeler umut veriyor” dedi.

Kanser daha kanda dolaşırken çok küçük boyutlarda saptanabiliyor

İmmünoterapiye ek olarak bir diğer gelişmenin de gen tedavisi olduğunun altını çizen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, gen tedavileriyle kanseri ortaya çıkaran onkogenin fonksiyonunun engellenebildiğini söyledi. Ayrıca likit biyopsi (CTC ve ctDNA) tetkikleri sayesinde de kanserin bir yere yerleşip henüz kitle haline gelmeden kanda dolaşırken, çok küçük boyutlardayken saptanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Turhal, “Bu tetkikin kanserin erken tanısında kullanılması ümit vadediyor ancak bu henüz bir araştırma konusu. Bu işlemi biz daha çok zor bölgelerden tekrar biyopsi ihtiyacını azaltmak için yapıyoruz. Bunun tespiti de önümüzü çok açıyor ve kanser kitlesine ulaşamasak bile kandan aldığımız örneklerle kanserin moleküler yapısına, hedeflerine ulaşabiliyor ve tedaviyi yönlendirebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

KANSER AŞILARI UMUT VAAT EDİYOR

Son dönemde kanser aşılarının umut vadettiğini söyleyen Prof. Dr. Serdar Turhal, “Aşılar kanseri önleyebildiği gibi kanser hücrelerini de ortadan kaldırabiliyor. Günümüzde etkin olarak kullanılan kanser aşıları var” dedi. Kanser aşılarının bazılarının kanser oluştuktan sonra tümörü yok etmeye yönelik kullanılan aşılar olduğunu belirten Prof. Turhal, “Bu aşı, tüm akciğer kanserlerinin yüzde 85’ini oluşturan ‘Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri’ ileri evre hastalarının tedavisinde araştırılıyor.” şeklinde konuştu.