Yeni bir araştırmaya göre kendi kendine verilen acılar, kişiyi daha iyi hissettirebiliyor. Connecticut Üniversitesi’nden araştırmacılar, Hindistan’da uzun süreli bir töreni inceleyerek ritüel kapsamında yapılan acı verici deneyimlerin, kişileri iyi hissettirdiği sonucuna vardı.
Oğuz Sezgin/ Gerçek Bilim
Current Anthropology dergisinde yayınlanan çalışmada ulusal bir kutlamada icra edilen ekstrem ritüellerin, katılımcıların iyi hissetme algısını arttırdığı ve önemli pozitif psikolojik getirileri olduğunu raporladı.
Antropolog Yrd. Doç. Dr. Dimitris Xygalatas dünyanın her yerinde yapılan törenleri inceliyor. Buna rağmen Mauritius’ta Tamil Hinduları tarafından yapılan kanlı ve acılı tören, Amerika’da görülmemiş ve çok farklı bir ritüel özelliği taşıyor.
“Her ne kadar bir ritüelin belli bir fonksiyonu olmasa da, biz insanlar yapıyoruz, çünkü yapabiliyoruz. Hayatta kaldıkları için bir sebepleri var, çünkü spesifik yararları oluyor,” diyor Xygalatas. Zorlu uzun maratonlara katılanlar ya da ateşte yürüyenler gibi ekstrem davranışları kastediyor.
Araştırmacılar ‘Kavadi Atam töreninin bir parçası olan ekstrem ritüelleri değerlendirmek için fitbit benzeri bir kol bandı kullandı. 37 katılımcı sadece tören sırasında değil, törenden önce ve sonra da 1 hafta bilekliği kullandılar. Bu festival Hindu Savaş Tanrısı Murugan onurlandırılıyor. İnanışa göre Murugan şeytanla olan epik savaşında zaferini garantilemek için mızrak kullanmış. Murugan’a saygıdan ötürü Tamil Hinduları derilerine şişler ve iğneler saplıyor. Sonra da tepedeki tapınağa kadar vücutlarına bağlı sunaklarla kilometrelerce yürüyorlar. Festival öncesinde katılımcılar bir çeşit oruç tutuyor, yerde uyuyor ve seks ve diğer dünyevi zevklerden arınarak çile çekmeye hazırlanıyor. Xygalatas deney tasarımının diğer katılımcıları etkilememesi gerektiğinden oldukça zorlu olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar kol saatinden daha ağır olmayan bir kol bandı kullandı. Ayrıca diğer gözlemciler için görünmez olmalıydı. İnsanlar bu kol bandının kullanımına kolayca alıştı ve hatta onları unuttu. Hatta kullanıcılara her dönem sonunda çıkarmaları hatırlatıldı. Kol Bantları Sayesinde Vücut Değerleri Takip Edildi Kol bantları ile stres,deri sıcaklığı, ısı akışı, kalp atım sayısı ve uyku verimi incelendi. Araştırmacılar ayrıca vücuda bağlanan sunaklar ve iğnelerin ağırlığını da ölçtü. Tören sonrası katılımcıların sağlık değerlerinde önemli derecede artış görüldü. Aslında tören sırasında ne kadar acı çekerlerse (vücutta ne kadar çok iğne olduğuna ve daha fazla enerji harcanmasına bağlı olarak) o kadar fayda sağladıkları görüldü. Belki de bu sayede neden kronik hastaların kendilerini daha fazla acıya maruz bıraktığı açıklanabilir. Ayrıca daha düşük sosyo-ekonomik statüye sahip olanların veya daha ciddi sağlık problemleri olanların, daha acı verici ritüellere maruz kalarak sosyal statü basamaklarında veya daha sağlıklı olmak istemeleri ilişkilendirilebilir. Araştırmacılar törenin topluma daha da bağlanmaya ve komüniteye daha fazla adanmaya neden olduğunu da buldu. Araştırmacılar araştırmanın devamında kavadi attam töreninin katılımcıların hayat kalitesini nasıl arttırdığını incelemek istiyor. “Elbette, bu uygulamalar biyomedikal müdahalelerin yerine geçmemelidir, .Yine de bazı psikiyatrik faydaları olabilir ve bazı tedavilerde tamamlayıcı faydaları olabilir,” diyor Xygalatas.
https://phys.org/news/2019-09-pain-gain.html Araştırma Referans: Dimitris Xygalatas et al. Effects of Extreme Ritual Practices on Psychophysiological Well-Being, Current Anthropology (2019). DOI: 10.1086/705665
www.gercekbilim.com/cektigimiz-acilar-bizi-daha-guclu-kilar/ .