Ana Sayfa Tıp&Sağlık Keto Diyeti Otoimmün Bozuklukları Hafifletmenin Sırrını Saklıyor Olabilir

Keto Diyeti Otoimmün Bozuklukları Hafifletmenin Sırrını Saklıyor Olabilir

UCSF’den fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışma, diyetin anti-inflamatuar bileşiklerin seviyelerini artırdığını ortaya koyuyor. Bilim insanları uzun zamandır keto diyetinin aşırı aktif bağışıklık sistemini yatıştırmaya yardımcı olabileceğini ve potansiyel olarak multipl skleroz gibi rahatsızlıkları olan bireylere fayda sağlayabileceğini teorileştiriyor.

A diet-dependent host metabolite shapes the gut microbiota to protect from autoimmunity

UC San Francisco’daki bilim insanları, diyetin bağırsak ve mikroplarının farelerde MS semptomlarını hafifleten iki faktör ürettiğini keşfetti.

Çalışma insanlara uyarlanırsa, MS ve diğer otoimmün bozuklukları takviyelerle tedavi etmenin yeni bir yoluna işaret ediyor. Keto diyeti ekmek, makarna, meyve ve şeker gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri ciddi şekilde kısıtlıyor, ancak sınırsız yağ tüketimine izin veriyor.

Yakıt olarak kullanılacak karbonhidratlar olmadan, vücut bunun yerine yağları parçalayarak keton cisimleri adı verilen bileşikler üretiyor. Keton cisimleri hücrelerin yakması için enerji sağlıyor ve ayrıca bağışıklık sistemini değiştirebiliyor.

MS’li bir fare modeli üzerinde çalışan araştırmacılar, β-hidroksibutirat (βHB) adı verilen belirli bir keton gövdesini daha fazla üreten farelerin daha az şiddetli hastalığa sahip olduğunu buldular.

Bağırsak Bakterilerinin Bağışıklık Düzenlemesindeki Rolü

βHB ayrıca bağırsak bakterisi Lactobacillus murinus’un indol laktik asit (ILA) adı verilen bir metabolit üretmesini sağladı. Bu, MS ve diğer otoimmün bozukluklarda rol oynayan T yardımcı 17 bağışıklık hücrelerinin aktivasyonunu engelledi.

Ekip keton gövdesi açısından zengin diyetin bağırsaklarında βHB üretemeyen fareleri nasıl etkilediğine baktı ve iltihaplarının daha şiddetli olduğunu buldu.

Diyetlerine βHB eklediğinde fareler iyileşti

βHB’nin bağırsak mikrobiyomunu nasıl etkilediğini bulmak için ekip, keto diyeti, yüksek yağlı diyet veya βHB destekli yüksek yağlı diyetle beslenen üç grup farenin bağırsaklarından bakteri izole etti.

Ardından, her grubun farklı mikroplarının metabolik ürünlerini bir bağışıklık testinde taradılar ve diyetin olumlu etkilerinin Lactobacillus cinsinin bir üyesinden geldiğini belirlediler.

Diğer iki teknik, genom dizilimi ve kütle spektrometrisi, buldukları L. murinus’un bağışıklık sistemini etkilediği bilinen indol laktik asit ürettiğini doğruladı.

Son olarak, araştırmacılar MS farelerini ILA veya L. murinus ile tedavi ettiler ve semptomları düzeldi.