Yeni araştırma, keto diyeti ile beslenmenin, beyin hücrelerinin bağlantı ve iletişim şeklini değiştirerek Alzheimer hastalığının erken evrelerinde sıklıkla görülen hafif bilişsel bozukluğu önlediği bulundu. Araştırmacılar, bu diyeti benimsemenin, tam gelişmiş Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirmenin bir yolu olabileceğini öne sürüyor.
Kaliforniya Üniversitesi Davis’teki (UC Davis) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar, en azından farelerde keto diyeti yemenin, beta-hidroksibutirat (BHB) molekülünün düzeylerini artırarak genellikle Alzheimer hastalığının başlangıç aşamalarında görülen hafif bilişsel bozukluğu önemli ölçüde geciktirdiğini buldu.
Keto diyeti, son zamanlarda bilişsel işlevleri artırmanın ve Parkinson hastalığı ve ALS gibi nörodejeneratif bozuklukların semptomlarını hafifletmenin bir yolu olarak keşfedildi.
Çalışmada araştırmacılar, fare beyinlerinin keto diyetine nasıl tepki verdiğini görmek için farelerin keto diyeti yediklerinde yüzde 13 daha uzun yaşadığını bulan önceki araştırmalarını genişletti. Alzheimer hastalığına sahip fare modellerini yedi ay boyunca ketojenik bir diyetle beslediler ve bilişsel hafıza ile sinaptik plastisiteyi, yani nöronların bağlandığı ve iletişim kurduğu yerin yapısını ve/veya işlevini değiştirme yeteneğini değerlendirdiler.
Ketogenic diet and BHB rescue the fall of long-term potentiation in an Alzheimer’s mouse model and stimulates synaptic plasticity pathway enzymes
Keto yemeğiyle beslendikten sonra dolaşımdaki BHB seviyeleri, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında hem erkek hem de dişi farelerde önemli ölçüde arttı. Aç durumdayken, BHB düzeyleri tokluk durumuna göre daha yüksekti ve kadınlarda anlamlı derecede yüksekti.
Araştırmacılar keto ile beslenen farelerin beyinlerini incelediklerinde beynin hafıza depolama mekanizmasının önemli ölçüde ‘kurtarıldığını’ buldular.