Ketojenik karbonhidrat kısıtlaması açlık ve gece glisemisini azaltır ancak glikoz intoleransına neden olur ve yemek sonrası laktat tepkilerini baskılar!
Bath Üniversitesi’ndeki sağlık ve beslenme uzmanlarından oluşan bir ekip, Bristol Üniversitesi, Oxford Üniversitesi Hastane Vakfı, Maastricht Üniversitesi ve Teagasc Gıda Araştırma Merkezi’ndeki meslektaşlarıyla birlikte çalışarak, ketojenik diyet uygulayan kişilerde LDL kolesterol seviyelerinde artış, daha yüksek apolipoprotein B seviyeleri ve bazı bağırsak bakterilerinde azalmalar görülebileceğini buldu.
Ketogenic diet but not free-sugar restriction alters glucose tolerance, lipid metabolism, peripheral tissue phenotype, and gut microbiome: RCT
Ketojenik diyet, karbonhidrat tüketiminde büyük bir azalma ve bunların yerine et, süt ürünleri, peynir, yumurta ve avokado gibi diğer yiyeceklerden elde edilen yağların kullanılmasından oluşur. Daha önceki araştırmalar, kurallara uyanların kilo verdiğini ancak diyetin beslenme eksiklikleri, sindirim sorunları, böbrek taşları ve uzun vadede kemik sorunları gibi diğer sağlık sorunlarına da yol açabileceğini göstermiştir.
Bu yeni çabada, araştırma ekibi diyetin LDL kolesterol seviyelerinde artışlara ve muhtemelen başka sorunlara da yol açabileceğinden şüphelendi. Bunun böyle olup olmadığını öğrenmek için, bir ay boyunca diyete devam edecek ve ardından değişiklikleri belirlemek için tıbbi bir değerlendirmeden geçecek gönüllüler alarak randomize kontrollü bir deneme yürüttüler.
Denemeye 53 obez olmayan yetişkin katıldı. Üçte biri ketojenik diyete geçti, üçte biri düşük şekerli diyete geçti ve kalan üçte biri araştırmacıların kontrol olarak tanımladığı orta düzey diyeti yedi.
Bir ay sonra tüm gönüllüler test edildi. Araştırma ekibi, ketojenik diyet uygulayan gönüllülerin ortalama 1,6 kg yağ kaybettiğini buldu. Ayrıca kanlarında kontrol grubuna göre %16 daha yüksek LDL kolesterol seviyeleri ve atardamarları tıkadığı bilinen bir protein olan apolipoprotein B seviyeleri %26 daha yüksekti. Düşük şekerli diyet uygulayanlar ortalama 1 kg yağ kaybetti ve kan örneklerinde %10 daha düşük LDL kolesterol seviyeleri ve apolipoprotein B seviyelerinde hiçbir değişiklik olmadı.
Araştırmacılar, ketojenik diyet uygulayan gönüllülerde, güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemede ve ayrıca B vitamini üretiminde rol oynadığı bilinen bir tür bağırsak bakterisinin seviyelerinin de azaldığını kaydetti.