Birleşik Krallık’ta yapılan dikkat çekici araştırmanın bulgularına göre kiracılığın insan biyolojisi üzerindeki olumsuz etkileri, işsizliğin yarattığı etkilerden iki kat güçlü.
BMJ / Are housing circumstances associated with faster epigenetic ageing?
Sonuç Sonuçlarımız zorlu barınma koşullarının daha hızlı biyolojik yaşlanma yoluyla sağlığı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, biyolojik yaşlanmanın geri döndürülebilir olması, konut politikası değişikliklerinin sağlığı iyileştirme yönündeki önemli potansiyelini vurgulamaktadır.
Konut sağlığı nasıl etkileyebilir?
Hepimiz kronolojik yaşa veya pastamızdaki mum sayısına aşinayız. Açıklama biraz basit olsa da, biyolojik yaşın hücrelerimizin kaç yaşında olduğunu ifade ettiği söylenebilir. Ölçü, ne kadar hızlı yaşlandığınızı ifade eder ve yaşınızdan büyük ölçüde farklılık gösterebilir.
Araştırmacılar, yaklaşık 1.500 katılımcıdan alınan ek sağlık bilgileri ve kan örneklerinin yanı sıra Birleşik Krallık Hanehalkı Boylamsal Araştırması’ndan elde edilen verileri kullandı. Kan örnekleri yaşlanmayla ilişkili biyobelirteçler hakkında bilgi sağladı.
Araştırmacılar kiralamanın biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını bulmuş olsa da bir istisna vardı: Kirası devlet tarafından sübvanse edilenler, evlerinin borcu ödenen ev sahiplerine göre daha hızlı biyolojik yaşlanma yaşamadılar.
Çalışmaya katılanların biyolojik yaşları yalnızca bir noktada belirlendi. Katılımcıları zaman içinde takip edecek, barınma durumlarındaki değişiklikleri takip edecek ve biyolojik yaş için tekrar test yapacak daha fazla araştırma planlanıyor.
Yazarlar, kan testiyle elde edilen biyolojik yaşlanma verilerinin yalnızca beyaz Avrupalı bireylerden toplandığını, çalışmanın zayıf noktalarından birinin de bu olduğunu belirtti. Diğer uyarılar: Barınma koşulları, epigenom dışında sağlığın diğer yönlerini de etkileyebilir. Ve önceki barınma koşulları, bir hareketten sonra bile epigenom üzerinde sürekli bir etkiye sahip olabilir.
“Konut maliyetlerine daha fazla destek verilmesi ve artan konut maliyetlerine yönelik kısıtlamalar, insanları gecikmiş konut ödemelerinden ve bunun sağlık sonuçlarından koruyabilir” diye yazdılar.
Ancak yazarlar iyi haberlerin de olduğunu ekledi. Biyolojik yaşlanma geri döndürülebilir olduğundan, “konut politikası değişiklikleri sağlığı iyileştirebilir.”