Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya İnsani Yardım Günü vesilesiyle yayınladığı mesajda, “Bu yılın temasının “kadın çalışanlar” olarak belirlenmesi özellikle önemlidir. Kızılay’da 3104 kadın çalışma arkadaşımız görev yapmaktadır. Bu Kızılay çalışanlarının yaklaşık yüzde 45’idir. Amacımız en kısa sürede bu oranı yüzde 50’lere ulaştırmaktır” dedi.
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya İnsani Yardım Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı: Birleşmiş Milletler ’in (BM) Bağdat’taki merkezinin 19 Ağustos 2003’te saldırıya uğraması sonucu 22 BM çalışanı hayatını kaybetmiştir. BM 19 Ağustos gününü bu sebeple Dünya İnsani Yardım Günü ilan etmiştir. Bu yılki İnsani Yardım Gününün teması da “Kadın İnsani Yardım Çalışanları” olarak belirlenmiştir.
Dünyada yaklaşık 130 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı bulunmakta ve bunun maddi boyutunun karşılanabilmesi için de yıllık yaklaşık 25 Milyar Dolarlık bir fon gerekiyor. Bu fonun sadece yaklaşık yüzde 40’ı karşılanabiliyor. Her yıl yaklaşık 80 milyon insan çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda bırakılıyor. Doğal afetler yıllık olarak ortalama 350 milyon kişiyi etkiliyor, milyarlarca dolarlık hasara yol açıyor. Gıda güvensizliği artıyor, krizler cinsiyet eşitsizliğini artırıyor. Kızlar erkek çocuklara göre 2,5 kat daha fazla etkileniyor. İnsani krizler günümüzde daha çok insanı daha uzun süreler etkiliyor. Krizlerin ortalama çözülme süreleri 9 yıla çıkmış bulunuyor.
Yemen’de 24 milyon kişi acil insani yardıma muhtaç
Kızılay’ın da içinde bulunduğu insani yardım örgütleri böylesine büyük insani krizlerle başa çıkmakta zorlanıyor. Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu’na mensup 191 ülkenin ulusal dernekleri, Dünya çapında yaklaşık 14 milyon çalışan ve gönüllüsü ile geçtiğimiz yıl 32 milyon ihtiyaç sahibine el uzattı. 13 milyondan fazla insana temel ilk yardım eğitimi verildi. Ancak bunlar bile sorunun büyüklüğü karşısında çok küçük çalışmalar olarak kaldı.
Dünyadaki insani krizler artıp, bunlardan etkilenen insan sayısı çoğalırken, bu krizlere insani müdahale için gerekli fonlar maalesef aynı oranda artmıyor. Krizlere neden olan ulusal devletler çoğu zaman krizin insani boyutuna katkı yapmamakta, krizin ortaya çıkardığı mülteci sorunu gibi sorunlarla diğer ulusal devletler ilgilenmek zorunda kalmaktadır. Türkiye Suriye krizi nedeniyle yaklaşık 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmakta, bunun için 30 milyar dolardan fazla harcamayı ulusal bütçesinden karşılamaktadır.
İnsani yardım çalışanlarına dokunma
Tüm bu olumsuz tablonun ortaya çıkardığı acıları dindirmek için insani yardım çalışanları büyük bir fedakârlıkla görev yapmaktadır. Karşı karşıya kaldıkları risklerin yanı sıra insani yardım çalışanları sıkça saldırılara da uğramakta, ya hayatlarını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. İnsani yardım çalışanları arasında kadın çalışma arkadaşlarımız önemli bir yer tutmaktadır. Bu yılın temasının “kadın çalışanlar” olarak belirlenmesi özellikle önemlidir. Kızılay’da 3104 kadın çalışma arkadaşımız görev yapmaktadır. Bu Kızılay çalışanlarının yaklaşık yüzde 45’i anlamına gelmektedir. Kızılaycı kadınlar, görev aldıkları tüm afetlerde ve diğer insani krizlerde, yardıma ihtiyaç duyan kişilere bir anne şefkati ile yaklaşmakta ve yaralarını sarmaktadır. 151 yıldır insani yardım çalışmalarına güç veren tüm kadın çalışanlarımıza ve gönüllülerimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum.
Kadın yönetici sayısı artırılacak
Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu’nun (IFRC) Avrupa Bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak ise şunları söylemek isterim:
Federasyonumuz bünyesindeki kadın çalışan oranımız yüzde 45’ler civarındadır. Amacımız en kısa sürede bu oranı yüzde 50’lere ulaştırmaktır. Federasyonumuzun yönetimindeki kadın oranı sadece yüzde 17 seviyesindedir. Bu oranında hızla yukarı çekilmesi gerekmektedir. Biz biliyoruz ki kadınlar kararlı ve uzlaşmacı kişilikleriyle birçok sorunun çözümünde daha iyi sonuçlar almaktadır.