Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETİPMER) tarafından düzenlenen Klinik Hipnoz Günleri Sempozyumu, psikiyatrist, psikolog, diş hekimlerinin de aralarında bulunduğu uzmanları bir araya getirdi. GETİPMER Müdürü Dr. Murat Ulusoy, iki gün sürecek sempozyuma 32 konuşmacının katıldığını belirterek obeziteden sigarayı bırakmaya, cinsel terapiden anesteziye, öğrenmeden, diş hekimliğine ve farklı ruhsal hastalıkların tedavisine kadar pek çok konunun ele alınacağı bir beyin fırtınasını hedeflediklerini söyledi.
Klinik Hipnoz Günleri Sempozyumu, Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkılarıyla Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşiyor.
Dr. Murat Ulusoy: “Hipnozu tedavi süreçlerini hızlandırıcı olarak kullanıyoruz”
Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETİPMER) Müdürü Dr. Murat Ulusoy, klinik hipnozun, psikoterapi bağlamında kullanılan bir teknik olduğunu belirterek “Birçok hastalığın temelinde hipnozu değiştirici, öğretici ve aynı zamanda tedavi süreçlerini hızlandırıcı olarak kullanıyoruz” dedi.
Amacımız beyin fırtınası yapmak
Onursal Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın olduğu sempozyumun amacının 32 ayrı konunun 32 farklı konuşmacı tarafından gündeme getirilmesi olduğunu ifade eden Dr. Murat Ulusoy, “Bugüne kadar kongreler yapıldı ama konuşmacı sayısı daha azdı. Biz kongreden ziyade, sempozyum olmasına özen gösterdik. Çünkü amacımız bir beyin fırtınası yapmak. İki gün gibi kısa zamanda çok daha fazla bilgiyi katılımcılara aktarmak. Bu da üniversitemizin, diğer üniversitelerden ve diğer derneklerin düzenlediği kongrelerden farkı olacak” dedi.
Sempozyumda yer alan konu başlıkları arasında obeziteden sigarayı bırakmaya, cinsel terapi ve artırılmış cinsel doyumdan, hipnozla bağlantılı süreçlerine, anestezide, öğrenmede, diş hekimliğinde kullanılmasına, farklı korku, kaygı ve farklı ruhsal hastalıkların kullanılmasına dair konuların bulunduğunu belirten Dr. Murat Ulusoy, “Bunun haricinde, birazcık daha sınırlarımızı genişletip GETIPMER olarak ve tamamlayıcı tıp olarak hipnozun müzikle bağlantısına, müziğin ve hipnozun, telkinlerin ve bunların bilinçaltındaki değişimler de sempozyumun konuları arasında yer alıyor” diye konuştu.
“Hipnoz” kelimesi, vasıfsız kişiler tarafından kullanılıyor
Klinik hipnozun çok özel bir alan olduğunu belirten Dr. Murat Ulusoy, hipnoz kelimesinin vasıfsız kişiler tarafından kullanıldığına dikkat çekerek “Piyasada hipnoz, farklı ve vasıfsız kişiler tarafından öğretilip farklı alanlara yönelik ifadelerde kullanılıyor. Biz, Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği süreçler dahilinde bilimsel anlamda bu sunumları gündeme getiriyoruz” dedi.
Eğitimler Ekim ayında da devam edecek
Klinik hipnoz eğitimine hekim, diş hekimi, psikolog, klinik psikolog, PDR mezunları veya öğrencilerinin de katılabildiğini belirten Dr. Murat Ulusoy, Ekim ayında da eğitim programlarının gerçekleşeceğini belirterekşu bilgileri verdi:
“Ekim ayında iki günlük ‘Yazı İle Terapi’ eğitimimiz var. Bu eğitim aynı zamanda klinik hipnozla da bağlantılı olacak. İki günlük bir diğer etkinliğimiz ‘Holotropik Olarak Hipnoz.’ ‘Cinsel terapide hipnoz-artırılmış cinsel doyum’ eğitimimiz var. Bunun haricinde İran’dan hipnoanestezist cerrahı Dr. Mehdi Fathi gelecek, Türkçe tercümesi yapılacak. İki gün boyunca diş hekimliğinden tutun, cerrahi operasyonlara kadar bilgilendirme yapacak. Bu bilgilendirmelerde alan çok geniş. Psikologlara da diş hekimlerinde de hitap edecek veriler aktaracak ve uygun vaka çıkarsa, küçük cerrahi operasyonları isteyenleri burada hipnoanestezi altında yapmayı hedefliyoruz.”
32 ayrı konu, 32 farklı konuşmacı
Klinik Hipnoz Sempozyumunun ilk gününde “Bilim Olarak Hipnoz”, “Psikoloji ve Hipnoz”, “Hipnoz ve Sanat – GETAT”, “Güncel Konular ve Hipnoz” ve “Psikiyatride Hipnoz” başlıklı 5 oturum yer aldı.
“Bilim Olarak Hipnoz” başlıklı oturumda Radyolog Nörobilimci Prof. Dr. Yelda Özsunar, “Nörobilim Işığında Hipnoz” başlıklı sunumunda radyoloji dünyasındaki gelişmeleri, hipnoz tekniğinde kullanılan yöntemleri, hipnoz sırasında beyinde ortaya çıkan değişiklikleri, hipnozun beyindeki etkilerini anlattı.
Hipnoz, sağ beyni daha çok etkiliyor
Prof. Dr. Dilek Özcengiz de “Hipnozun Fizyolojisi” başlıklı sunumunda hipnoz sırasında beynin etkilenen bölgeleri, hipnozun etki mekanizmasına ilişkin bilgiler verdi. Hipnozda sağ beynin sola oranla daha fazla etkilendiğini belirten Özcengiz, frontal lob ve limbik sistemin beynin en çok etkilenen bölgeler olduğunu söyledi.
Hipnoterapi yöntemi masaya yatırıldı
“Psikoloji ve Hipnoz” başlıklı oturumda psikiyatrik hastalıklar ve tedavilerinde kullanılan klinik hipnoz yöntemleri anlatıldı. Klinik Psikolog Meral Aydın, kişilik bozukluklarında hipnoterapi uygulamalarından söz ederken; Klinik Psikolog Dr. Haluk Alan, kaygı ve korkularda yeni hipnotik yaklaşımların terapi sürecindeki etkilerini anlattı. Hipnoterapi yöntemlerinin olumsuz yaşam deneyimlerini daha hızlı ve etkili şekilde atlatmada etkili olduğunu ifade etti.
Sempozyumda Üroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Gündüz “Psikohipnoterapi Yeni Bir Yöntem Olabilir mi?”, Klinik Psikolog Volkan Demir, vaka örneklerine yer verdiği “Dinamik Psikoterapide Hipnoz” başlıklı sunumlarını yaptı.
Hipnoterapi ve sanat ilişkisi ele alındı
“Hipnoz ve Sanat-GETAT” başlıklı diğer oturumda ise Jinekolog Uzm.Dr. Sernur Yorulmaz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT)’ın yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Sempozyumda Klinik Psikolog Ezgi Yaz, “Hipnoz, Müzik ve Yazı”, Uzm. Dr. Özgün Örmeci ise “Müziğin Beyindeki Rolü ve Hipnoza Etkileri” konusunda sunumlarıyla yer aldı.
Pozitif Psikoloji ve İyileşme anlatıldı
“Güncel Konular ve Hipnoz” başlıklı oturumda Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Doğan “Pozitif Psikoloji ve İyileşme” başlıklı sunumuyla katılırken; Klinik Psikolog Sebahattin Ertuç “Hümanist Hipnoz 4.0”, Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Aymak “Holotropik Nefesin Hipnozda Kullanımı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
“Psikiyatride Hipnoz” başlıklı son oturumda ise Klinik Psikolog Erdem Akgün “Çoğul Kişilik ve Hipnoz”, Psikiyatrist Dilek Türkoğlu “Hipnoz ve Ego Güçlendirme” ve Dr. Candan Esin de “Ölüm Korkusunda Hipnoz Tedavisi” başlıklı sunumlarını yaptı.
Sempozyumun ikinci gününde “Özel Durumlarda Hipnoz”, “Cinsellik ve Hipnoz”, “Hipnoz ve Psikolojik Sorunlar” ve “Bir Şifa Olarak Hipnoz” başlıklı oturumlar yapılacak.