Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kolesterolde Mısır Unu Mucizesi

Kolesterolde Mısır Unu Mucizesi

Araştırmacılar, rafine mısır unu ve mısır kepeği karışımının diyete dahil edilmesinin, sadece dört haftada LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerini yüzde 5 ila yüzde 13,3 oranında azaltabileceğini buldular.

LDL kolesterolü 110 mg/dL’nin üzerinde olan 36 yetişkinin katıldığı bir klinik çalışmada, araştırmacılar üç tür mısır ununun tüketimini değerlendirdi. Tam tahıllı mısır unu, rafine mısır unu ve bir karışım (rafine mısır unu artı mısır kepeği). Katılımcılar her bir gıda müdahalesini dört hafta boyunca aldılar ve aralarında en az iki haftalık bir ara vererek başlangıç ​​seviyelerine geri döndüler.

Dört haftanın sonunda ekip, katılımcıların yüzde 70’inin karışımı tüketirken LDL kolesterol konsantrasyonlarında azalmalar olduğunu, diğer gruplarda ise azalma olmadığını buldu.

Araştırmacılar, pratik ve gerçekçi bir müdahaleyi test etmeyi amaçlayarak katılımcılara fırınlanmış ürünlere mısır unu eklediler.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacı Corrie Whisner  “İnsanlar genellikle diyet değişikliklerinin kardiyovasküler sağlık ve metabolik düzenleme üzerinde gerçek bir etki yaratması için sağlam ve önemli olması gerektiğini düşünürler. Sonuç olarak: mısır benzersizdir ve yeterince takdir edilmemektedir. Tahılları rafine etme ve mısır kepeğini tam olarak kullanma sanatı ve bilimi, bu durumda kalp sağlığı için gerçek sonuçlar da üreten lezzetli yiyeceklerle sonuçlanabilir,”

Araştırmacılar, müdahaleler sırasında hiçbir katılımcıda sindirim rahatsızlığı olmadığını ve bunun bağırsak mikrobiyotasında önemli bir değişiklik olmadığını gösterdiğini belirtti. Ancak, katılımcıların tam tahıllı mısır yediği aşamada bağırsak bakterilerinde – Agathobaculum’da bir artış buldular, ancak diğer iki grupta böyle bir artış olmadı.

Whisner, “Agathobaculum’daki artış, en yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan (buğday, yulaf ve pirinçle karşılaştırıldığında) tam tahıllı mısırda bulunan polifenollerin daha fazla çeşitliliğinden kaynaklanıyor olabilir, ancak çalışma bu olasılığı analiz etmedi, Yine de, tam tahılların mikrobiyota üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişse de, bazı evrenseller genel olarak tam tahıllardaki liflerin mikroplar tarafından bütirata fermente edilebileceği ve hem lifin hem de bütiratın sıklıkla sağlıklı bir bağırsakla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu bulgular bu anlayışı destekliyor,”