Fransa’nın bazı bölgelerinde son yıllarda kolsuz ve bacaksız doğan bebeklerin sayısının artması ülkede tartışmalara yol açtı. 2007-2014 yılları arasında kırsal kesimde yer alan üç bölgede toplam 14 bebek kolsuz, bacaksız veya elsiz olarak dünyaya geldi. Halk ve dernekler, sakat doğumların sorumlusu olarak tarımda kullanılan pestisitleri gösteriyor. Bölgede araştırma yapan Fransız Sağlık Bakanlığı, incelemelerde ilaç veya başka bir ortak neden tespit edemediklerini açıkladı.
Enis Günaydın
Glifosat tartışması
Fransız Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu Sağlığı Kurumu (Agence Nationale de Sante Publique), geçtiğimiz perşembe günü Ain, Loire Atlantique ve Bretagne bölgelerinde belli noktalarda bebeklerin elsiz, kolsuz veya bacaksız doğduğunu açıkladı. Kurumun yayınladığı rapora göre Ain bölgesinde 2009-2014 arasında 7 sakat doğum, Loire Atlantique bölgesinde 2007-2008 arasında 3 sakat doğum ve Bretagne bölgesinde 2011-2013 arasında 4 sakat doğum gerçekleşti.
Rapor, Avrupa Birliği’nde bir süredir devam eden tarım ilacı glifosatın sağlık üzerinde zararlı olduğu iddialarına yeni bir boyut kazandırdı.
Kamu Sağlığı Kurumu, söz konusu sakat doğumların ortalamanın üstünde olduğunu kabul ederken henüz sakatlıkları açıklayan ortak bir nedeni bulamadıklarını belirtti.
Sağlık derneklerine göre durum daha vahim,
bakanlık yanlış yöntem kullanıyor
Ain bölgesinde, Fransa Sağlık Bakanlığı’ndan bağımsız olarak sağlık araştırmaları yapan Remera adlı sivil toplum kuruluşu, Kamu Sağlığı Kurumu’nun kullandığı metotların yanlış olduğunu ve sonuçların çok daha endişe verici olduğunu açıkladı.
Konu üzerinde çalışan bazı doktorlar ortak bir neden bulunmadan araştırma yapmanın sonuç vermeyeceğini savunurken Remera’nın başkanı Emmanuelle Amar bu yaklaşımı eleştirdi.
“17 kilometre karelik küçük bir alanda kısa zamanda, birbiriyle akraba bağları olmayan bebeklerin bu şekilde doğması çok şaşırtıcı.” diyen Amar, çalışmaların sonucunda sorunun genetik bozukluk, sigara, alkol veya esrar tüketiminden kaynaklanmadığını tespit ettiklerini söyledi.
Doğum yapan kadınlar arasındaki tek bağlantı mısır ve ayçiçeği tarlalarının yakınlarındaki kırsal bölgede yaşamaları. Amar’a göre, pestisitlerin kolsuz ve bacaksız doğumlara sebep olabileceği iddiası kesin olmasa da, en ciddi hipotez olarak öne çıkıyor.
“Pestisitlerin zararları görmezden geliniyor”
Avrupa Parlamentosu üyesi Fransız Yannick Jadot ise devleti pestisitlerin zararlarını görmezden gelmekle suçladı.
Raporun sonuçlarının endişe vericiği olduğunu ifade eden Jadot, “Elimizdeki bazı veriler, sorunun pestisitlerden kaynaklanıyor olabileceğini gösteriyor.” dedi. Bu tarz durumları inceleyen derneklere devlet tarafından yapılan desteğin yarı yarıya kesildiğini dile getiren vekil, “Fransa’da hep gözlerimizi kapattık. Atık yakma tesisleri, nükleer tesislerin çevrelerinde ve pestisitlerin etkileri üzerine araştırmalar yapılmıyor, çünkü bilinmek istenmiyor.” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği, iki yıl süren yoğun tartışmaların ardından glifosat tarım ilacının kullanım lisansının 5 yıl daha uzatılmasına karar vermişti.