Antalya’da corona virüsü hastalığını yenen 27 yaşındaki Çağlar Çolak’ın, plazma bağışında bulunduğu 78 yaşındaki hastanın corona virüsü testi negatife döndü .Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Şu an hastamızın sağlık durumu iyi. Bu güzel bir gelişme” dedi.
Sözcü: 2 gün hastane tutulan Çolak, 14 günlük karantina süresini evinde geçirdi. Karantinanın ardından yapılan testi negatif çıkan Çolak, corona virüsüne karşı geliştirilen immün plazma yönteminde kullanılması için 10 Nisan günü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne giderek, plazma bağışında bulundu.
Aşının atası
İmmun Plazma ya da Plazmaferez adı da verilen tedavi yönteminin dünyada Çin’den sonra Türkiye’de ilk kez denendiği Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bağlı bulunduğu İnönü Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay bu konuda kıymetli bilgiler verdi.
Mezkûr tedavinin mantığı, Covid-19 hastalığını tamamen atlatmış kişilerin kanlarındaki hücrelerin ayrıştırılması sonucu elde edilen plazmanın üçüncü ve hatta dördüncü evre denilen ileri Korona vakalarında hastaya tatbik edilmesine dayanıyor. Bir başka deyişle hastalığa karşı bağışıklık kazanmış ‘ex-Koronalı’nın kanındaki antikorlar alınıp hali hazırda hasta olan kişiye veriliyor. Başarı yüzdesi 80. Ne var ki bunu yaygın bir tedavi haline getirmek için yan etki gibi diğer parametrelerin de gözlemlenmesi gerekiyor.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde konvelesan plazma tedavisine başlandı.
Kentte, koronavirüse yakalanan bir kişinin tedavisinin ardından, hastadan alınan konvelesan plazma, yoğun bakımdaki bir hastaya aktarıldı.
Hastanede hematoloji uzmanı Prof. Dr. Cengiz Demir, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının koronavirüs tedavisiyle ilgili belirlediği algoritmaları uyguladıklarını söyledi.