Ana Sayfa Tıp&Sağlık Köpeklerle Zaman Geçirmek, Kaygı, Stres Ve Depresyonu Azaltıyor

Köpeklerle Zaman Geçirmek, Kaygı, Stres Ve Depresyonu Azaltıyor

Köpek dostlarımızla yürümek, oynamak ve zaman geçirmek, kaygıyı, stresi ve hatta depresyonu azaltmak gibi birçok fayda sağlıyor.

Uluslararası Güncel Bilim Araştırma ve İnceleme Dergisi’nde (IJCSRR) yayınlanan araştırma, köpek veya kedi sahibi olmanın olumlu yönlerine ilişkin en son bilimsel rapor, bir evcil hayvanla oynamanın ve zaman geçirmenin, ana stres hormonu olan kortizol seviyelerini nasıl azalttığını açıklıyor.

Science explores the origins of the friendship between dogs and humans

Vida Natural Animal projesini koordine eden veteriner Mercè Giménez Genovés, “Bir köpek duygularımızı yönetmemize yardımcı olur çünkü bir birey stresli olduğunda, onun arkadaşlığı onu sadece sakinleştirmekle kalmaz, aynı zamanda aralarındaki bağı güçlendirir, sahiplerinin kendilerini daha iyi tanımalarına, hem kendi eylemlerini ve tepkilerini hem de hayvanın eylemlerini ve tepkilerini anlamalarına olanak tanır. Köpekler sünger gibidir, çünkü sahiplerinin duygularını fiziksel semptomlara dönüştürebilir ve kızgın, üzgün, mutlu veya gergin oldukları zamanı tespit edebilirler,”

Güney Kore, Konkuk Üniversitesi, Biyoteknoloji Bölümü, Fen Fakültesi uzmanları tarafından yapılan araştırma, köpeklerle oynamanın veya sadece onları gezdirmenin beyindeki alfa dalgası salınımlarının göreceli gücünü nasıl artırdığını göstermiştir. Bu araştırma, özellikle köpekler kullanılarak yapılan hayvan destekli terapilerin olumlu etkilerini doğrulamaktadır.

Madrid Resmi Veterinerlik Koleji (COVELMA) ve Klinik Etoloji Uzmanları Grubu (GRECA) üyesi Dr. Manuel Lázaro Rubio “Bir köpeğin arkadaşlığının birçok sahibine günlük olarak sağladığı faydaları görüyorum, ancak doktorların, geriatristlerin ve psikiyatristlerin bu faydaları doğrulaması çok önemli,”

Madrid Torrejón Üniversitesi Hastanesi’nde psikiyatri başkanı olan Helena Díaz Torrejón, köpeklerin sahiplerinin sosyal, duygusal ve bilişsel alanlarına nasıl olumlu katkıda bulunduğunu açıklıyor. Torrejón “Hastanede köpek destekli terapi uyguluyoruz ve hafıza, dikkat, konsantrasyon ve diğer nörolojik işlevleri iyileştirme açısından en iyi sonuçlarla bilişsel dinamikler uyguluyoruz,”

Díaz’a göre, tüm bunların ruh hali üzerinde etkisi vardır, çünkü bir köpek bir katalizör görevi görür ve kişinin depresif durumlardan uzaklaşmasına ve hatta potansiyelini artırmasına olanak tanır.

Psikolog ve Gestalt terapisti ve aynı zamanda bir Golden Retriever sahibi olan Alexis Raciorero. “Köpekler şimdiki zamanda yaşarlar. Çevrelerinde olup bitenlere uyum sağlayabilirler, bu yüzden onlarla farkındalık uygulamak çok etkilidir. Faydalı aktivitelerden biri de “gayri resmi meditasyon”dur. Bu meditasyon, köpeğinizi “müzik dinlemeden ve cep telefonu olmadan, sadece siz ve köpeğinizle sessizce, bir parkta veya şehirde” gezdirmekten oluşur.